Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Test – här är junis bästa viner

Nya viner skall från 1 juni kämpa för en plats på Systemhyllorna. Inga fynd men många bra och några kassa, konstaterar Anders Fagerström som även tipsar om examensviner.

Massor med rosé presenterades för en vecka sedan.
Slut nu? Nänä. När Systemet den 1 juni lanserar nykomlingar i fasta sortimentet finns sju till – både vinproducenter och importörer vill vara med och kapa till sig marknadsandelar på den växande rosémarknaden. Tre av dessa, en skummande och två stilla, har vunnit min håg och finns med här nedan.
Men riktiga fynd är det tunnsått med i lanseringen. För ett år sedan vimlade det av högstabetyg inför juni­lanseringen. Flera av dem finns glädjande nog kvar i fasta sortimentet, men några har fått dra sig tillbaka till beställningssortimentet, till exempel det härliga och lätt vaxiga vita 2014 Margan Semillon från Australiska Hunter Valley (5555, 105 kr) och det röda, friska och lite kärva Loirevinet 2013 Chinon Rouge Le Puy Blanc (2916, 99 kr).
Ty så fungerar vårt affärsdrivande alkoholmonopol­. Om ett vin, hur bra än några tycker det är, inte säljer tillräckligt så åker det ut ur sortimentet. Det är då det behövs vinjournalister som kan hänvisa till spännande viner i exempelvis beställningssortimentet och på så vis motverka den likriktning i vinsmaken som ett strömlinjeformat, storsäljande sortiment på Systembolaget bidrar till.
Nå, som sagt några roséer. Men också några vita och röda har jag identifierat som riktigt bra köp från och med onsdag. Och det finns fler bland de ca 50 nya vinerna som är köpvärda.
Dock finns skäl att höja ett undrande ögonbryn och till och med ett varningens finger ibland. Varför denna sötsyrliga smakkakofoni som i alkoholfria Ega Vindruvor Granatäpple Rooiboste (1927, 59 kr)?
Och varför inte, i stället för en 9,5-alkoholig 2015 Jacob’s Creek Lighter Alkohol Pinot Grigio (6229, 80 kr), köpa en vit box och slå i vatten om man nu gillar balanslöst vin. Det hade blivit billigare. Jakt på alkoholmängd, nedåt eller uppåt, har aldrig någonsin gjort ett bra vin. Mitt grundtips kvarstår: slå hellre några droppar vitt i ett glas vatten om man av en eller annan orsak inte vill riskera rus eller hälsa.
Om man däremot önskar något riktigt starkt, kanske före men helst efter maten, så finns ett par kul nyheter att tillgå i junisortimentet: den närmast bonniga, grova men utomordentligt stilrena, något sötaktiga, brownieminnande och starka (50,5 %) bourbonwhiskeyn Old Ezra 7 Years (464, 489 kr). Dess skotska motsats är den vida elegantare, något smöriga och nätt kanel- och chokladtonade highlandwhiskyn Glendronach 12 Years (425, 449 kr).
Betyg: 4
2015 Dreissigacker Riesling- Alte Reben, 149 kr
5823, Rheinhessen, Tyskland, kvalitet 3+
Vitt. Helt torrt och utjäst och syramättat, en något solig solnedgångsriesling med påtaglig mineralisk karaktär och ja tack-stämpel.
Betyg: 4
2015 Groh Organic- Graubugunder Trocken, ekoodlad, 99 kr
5551, Rheinhessen, Tyskland, kvalitet 3-
Vitt. Helt torrt, äppligt och något aromatiskt. Områdestypiskt ”tysk” och utan den kryddiga fetma som vi ofta förväntar oss från en grauburgunder (= pinot gris) från Alsace.
Betyg: 4
2014 Jurtschitsch Langen-lois Riesling, eko-odlad, 139 kr
2939, Kamptal, Österrike, kvalitet 3
Vitt. Mäktig rieslingprägel, torr med petroleum-touche, knastrig syra och aptitretande. Tänk varmrökt lax till.
Betyg: 4
2015 Nivei Blanco, 64 kr
2184, Rioja, Spanien, kvalitet 1+
Vitt. Enkelt torrt och lite blekt med krasig syra. Utmärkt torrt vardagsvitt till en solig lunch på balkongen.
Betyg: 4
Monte Rossa Rosé, 159 kr
7615, Franciacorta, Italien, kvalitet 3+
Rosa mousserande. Ljuvlig, våreggande doft med inslag av rosor och smultron, torrt och friskt i munnen med tämligen kraftfull frukt. Sitter som en smäck också till en efterrätt med röda bär.
Betyg: 4
2015 Côté Mas Rosé Organic-, ekoodlad, 79 kr
2282, Pays d’Oc, Frankrike, kvalitet 2
Rosé. Blekrosa. Kantig, nästan hartsig personlig smak med viss örtighet i jordgubbstonerna. Torr och mycket frisk och aptitretande sydfransk variant till provensalska roséer.
Betyg: 4
2015 Fontana-fredda Langhe Rosato-, 89 kr
2318, Langhe, Italien, kvalitet 2+
Rosé. Ljusrosa, friskt och livligt med en lite välgörande strävhet. Utmärkt vin till maten, framför allt grillade grönsaker, fisk och fågel.
Betyg: 4
2014 Clos des Roques, ekoodlad, 129 kr
2128, Minervois La Livinière, Frankrike, kvalitet 3
Rött. Mörkt, friskt med generösa nävar av björnbär men också yppiga, örtiga övertoner av torkad rosmarin och oregano och i botten en stadig men vänlig tanninstruktur.
Betyg: 4
2013 Noceto- Michelotti Barbera d’Asti Nizza, 149 kr
4995, Barbera d’Asti Nizza, Italien, kvalitet 3+
Rött. Frisk och frejdig barbera med förförisk och frisk blåbärsfrukt, härlig fruktsyrakompott och trevlig tanninstruktur. Servera till en örtig kalv- eller lammrätt.
Betyg: 4
2013 I Sassi Rosso Piceno Superiore Organic-, 99 kr
4992, Rosso Piceno Superiore, Italien, kvalitet 3-
Rött. Fräscht, me-delfylligt, mörkt med fatkaraktär. Utmärkt prägel av druvan montepulciano – man kan lita på producenten Umani Ronchi!
Betyg: 4
2015 Zuccardi- Serie A Bonarda Organic, 80 kr
6588, Mendoza, Argentina, kvalitet 3-
Rött. Ganska mörkt, mustigt men inte mastigt, harmoniskt och mörkbärigt med inslag av slån. Välgjort med god balans och viss personlighet.
Betyg: 4
2015 Atlántico Sur Tannat Reserve, 99 kr
6335 Canelones, Uruguay, kvalitet 3-
Rött. Direkt på, charmigt och tämligen stöddigt med must, svarta bär och lite grov struktur. Ett charmigt utevin gjort på den uruguayanska nationaldruvan tannat. Kan bli en grillfavorit i sommar.

Tips – drycker till student och examen­

Många människor och framför allt många unga ska fira och firas. Se till att det alltid finns alkoholfria drycker, gärna bra äppelmust för det känns som att sådan går det att skåla i. Och gärna också mousserande för samma ändamål. Ett par exempel: cavan Campo ViejoBrut Reserva (7782, 75 kr), torr, frisk, äpplig och fyndmässig för priset, och ännu torrare, friskare och elegantare 2010 Rotari Blanc de Blancs Extra Brut (77152, 129 kr) – båda fungerar utmärkt också till buffé till vilken kanske också vitt och eller rött skall finnas, exempelvis torra, äppelörtiga vita boxen 2014 Monti Garbi (2078, 225 kr) från Soave och likaledes norditalienska röda 2015 Masi Modello (2386, 265 kr) som med sin hallonfriska direkthet passar till det mesta från grönsaker, fisk över fågel och charkuterier till ost.
Gå till toppen