Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

När kriget följer med i huvudet

– Ska jag berätta för min dotter att hon är en produkt av våldtäkterna i fängelset? Hon är tolv år nu, och jag kan fortfarande inte se henne i ögonen. När jag tittar på henne, ser jag på en punkt mellan ögonen, eller på hennes hals.

Barbro O'Connor skrev en bok om arbetet med traumatiserade patienter.Bild: Lars Brundin
Hur ger man svar på saker som man inte har något svar på? Barbro O'Connor var tvungen att försöka.
– Kanske ska du börja med att försöka se henne i ögonen, sa hon.
I 26 år arbetade hon på Röda Korsets behandlingscenter i Malmö, i fjorton år var hon chef. Som psykolog mötte hon män, kvinnor och barn som traumatiserats av flykt, krig och konflikter. För två år sedan gick Barbro O'Connor i pension. Nu har hon skrivit en bok om sina erfarenheter och om hur behandlingen av trauman kan gå till. På torsdagseftermiddagen var det släppefest i Röda korsets lokaler i Malmö.
Titeln "Du kunde ha varit jag" blev till en dag när hon fick en kvinnlig patient som visade sig vara född precis samma dag som hon själv, bara på ett annat ställe i världen. Precis som Barbro hade kvinnan en bror, och läste psykologi på universitetet. Men istället för, som Barbro, att avsluta sina studier och börja jobba, blev kvinnan fängslad och torterad.
– Då tänkte jag att hon kunde ha varit jag. Essensen jag vill förmedla är medkänslan i den tanken, att det kunde ha varit jag. Vi människor är alla lika när det gäller känslor och upplevelser, säger Barbro O'Connor.
Hon har varit noga med att boken inte bara ska innehålla det svåra, utan också olika människors livsberättelser innan traumat kom.
Om behandlingen av traumapatienter säger hon:
– Jag har ingen specifik metod, men vissa moment ska finnas med. Att skapa tillit. Att förmedla kunskap om vilka reaktioner man kan få på ett trauma. Sedan måste man beröra och gå djupare in i traumat. Omgivningen är också viktig: att man får tillgång till arbete, skola, har regelbunden sysselsättning och ett nätverk. Psykoterapi räcker inte. Det kanske behövs medicinering eller kontroll att det inte är fysiska sjukdomar som ligger bakom.
Omslaget är gjort av en annan av hennes patienter, en 14-årig ensamkommande pojke som inte kunde prata. Men han målade.
– Vi brukade inte ha så unga patienter i behandling, men jag är så glad att jag tog emot honom. Det blev så bra. Han var väldigt glad att jag har använt de här bilderna, säger Barbro O'Connor.
Hur orkar man med alla svåra berättelser?
– Det gör man inte alltid. Man kan få samma reaktioner som patienterna, med overklighetskänslor och mardrömmar. Man tycker att andras problem är bagateller. Det gäller att ha egna intressen och att hitta det som ger en ro. Man måste tänka över vad jobbet gör med mig och var man lägger det någonstans.
Kvinnan som fått en dotter efter våldtäkt, kom tillbaka. Hon sa:
– Vet du vad Barbro, idag har jag sett min dotter i ögonen. Jag såg en spegelbild av mig själv. Och jag såg massor av kärlek.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen