Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Orchar inte väcka intresset

"Warcraft: The beginning".Bild: UIP

Warcraft: The beginning

USA. Regi: Duncan Jones. Med: Travis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster, Dominic Cooper. Åldersgräns: 11 år. Längd: 2.03.
Det kallas fantasy, men filmen "Warcraft" – baserad på dataspelet – är fantasilös. Inte en enda sagofigur, inte en enda handlingstråd eller en enda bildruta utmanar genrens trötta klichéer. Orcher med hiskeliga underbett drabbar samman med ädla människor i en serie slag, och i stridsskramlet slänger man in lite trollkarlar, gripar, ulvar och en golem. Det är en "Sagan om ringen" utan humor. Det är en "Game of thrones" utan sex eller naket, eftersom åldersgränsen ska hållas låg. Det är tjusig och påkostad mellanmjölksfantasy, som glöms bort så fort eftertexterna börjar rulla.
Handlingen kretsar kring trollkarlar som lockas av en mörk kraft kallad "felmagi". Den största felmagin jag märker av är den som lockar begåvade människor som Duncan Jones att på grund av fåfänga och/eller pengar slösa bort sin talang på tomma Hollywoodspektakel.
Jones (son till David Bowie, för övrigt) regidebuterade 2009 med det egensinniga science fiction-dramat "Moon", men har film för film jobbat hårt på att tvätta bort all originalitet. Det är många som likt honom förhäxas av sirensången nuförtiden – ett blågult exempel är Babak Najafi som gått från "Sebbe" till actiontramset "London has fallen".
Som undertiteln "The beginning" antyder är det här tänkt att bli en ny filmserie. Med tanke den svaga starten, och på att dataspelet har tappat i popularitet de senaste åren, känns det högst tveksamt.
Gå till toppen