Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Bird Parker flög till världsrekord

Franska travhästar är kända för sin styrka. I Harper Hanovers lopp över tre varv på Solvalla var Bird Parker starkast. Den franske femåringen vann på nytt världsrekord, 1.12,1/3180 meter. – Han kunde ha fortsatt i samma tempo i ett varv till, sade kusken Joseph Verbeeck.

Bird Parker kom till Solvalla med fina meriter. Han var femma i Prix de France och fyra i Prix du Paris.
I sulkyn satt belgiern Joseph Verbeeck som bland annat vunnit Elitloppet med Sea Cove (1993) och Remington Crown (1999). Han var länge en av toppkuskarna på Vincennes men det franska travförbundet (SECF) drog in körlicensen på grund av obetalda skatter. Sedan i november förra året har han enbart tävlat på mindre banor i Belgien, Nederländerna och Tyskland.
Verbeeck var inblandad i en skandal efter Elitloppet 2004. Han fick tillbringa en natt i häktet misstänkt för misshandel. Men släpptes och friades även i Solna tingsrätt.
I Harper Hanovers gjorde Jos inget som helst misstag bakom Bird Parker. Han sökte ryggen på värste konkurrenten Sauveur och följde med tåget i tredjespår inför slutvarvet. Inne på upploppet var det full attack och de passerade Sauveur utan problem.
"Otroligt stark"
– Bird Parker är otroligt stark, en av de bästa hästar jag kört. Han kunde ha fortsatt i samma tempo i ett varv till. Det ända jag tänkte på var att jag inte skulle förivra mig och lita på min häst. Det var en mycket trevlig seger inför en härlig publik på Solvalla, sade Verbeeck.
Bird Parker segrade på 1.12,1, vilket är en förbättring av Mellby Vikings världsrekord från förra året. Sauveur, med Åke Lindblom i sulkyn, travade 1.12,2 men det räckte bara till andraplatsen.
Lutfi Kolgjini vann försöket i Sweden cup med Dante Boko. I finalen lät han sonen Adrian köra den lovande sexåringen och det blev ett givande kuskbyte.
– Jag har ju vunnit Sweden Cup tidigare och nu är det dags för grabben att ta vid, sade pappa Lutfi stolt.
Dante Boko och Lutfi Kolgjini vann försöket på 1.11,8 efter en hård slutstrid mellan fyra hästar.
Sonen gjorde jobbet
I finalen stod han på sidan och lät Adrian göra jobbet. 23-åringen lät Dante Boko avancera i tredjespår 600 meter från mål och han kunde vinna säkert på fina 1.10,1.
– Jag har vunnit större lopp men det här var min roligaste seger. Det är väldigt speciellt att få vinna på Solvalla en sådan här dag, sade Adrian Kolgjini.
Dante Boko är förresten döpt efter lillebror Dante Kolgjini.
På söndag släpper inte Lutfi Kolgjini ifrån sig tömmarna. Då vill han vinna Elitloppet själv med Mosaique Face.
TT
Gå till toppen