Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Ingen skulle våga gå på balen i jeans och T-shirt”

Hur tänker killar inför balen? Om du frågar studenterna på Malmö Borgarskola blir svaret – lite som på Oscarsgalan. – Ingen skulle våga gå på balen i jeans och T-shirt, säger Erik Lindfors.

"Man vill ju vara så stilig som möjligt." Rinor Zylfijaj och Erik Lindfors menar att uppklätt är en självklarhet på studentbalen.Bild: Lars Brundin
På Malmö Borgarskola finns en stark studenttradition och balen är en av de största. Festen på Glasklart förra helgen lockade hundratals deltagare.
– Man vill ju vara så stilig som möjligt. Det är viktigt med kostymen och frisyren. Man är ju noga med att allting sitter rätt, säger Rinor Zylfijaj.
Läs också Två tredjedelar av skolorna slopar balen
Killarna menar att alla är medvetna om vilka regler som gäller även om det finns någon officiell klädkod för balen.
– Jag tror ju inte många vill komma dit flummiga, säger Rinor Zylfijaj.
– Visst känner man krav. Man blir ju utanför om man inte har kostym, kavaj eller smoking. Sedan behöver det ju inte vara den nyaste, men alla är uppklädda, säger Erik Lindfors, som sitter i balkommittén.
– Det är ju inte så många tillfällen när man får ha kostym i vår ålder. Visst, det kostar mycket pengar, men jag ser det som en investering.
En annan sak killarna är överens om är att balen blivit mer amerikaniserad. De är lite avundsjuka på S:t Petri skolan, som utsåg årets proom queen och king för första gången i år.
– Det är ju en rolig grej. En extra sak som gör att folk vill vara finare, säger Rinor Zylfijaj.
Adam Nilsson hade en klar strategi för balen. Som kille gäller det att smälta in, men samtidigt att göra intryck.
– Lite black tie, som på Oscarsgalan. Inte för avskalad, inte för flashigt. Elegant.
Erik Lindfors menar att balen bara är en av många avslutningstraditioner på skolan. En annan är skidresan till Val Thorens, en tredje trippen till Barcelona innan utsparken.
– Men balen är den roligaste traditionen vi har. Alla dansar, alla är taggade, alla är glada. Vår skola har en av de största skolbalerna, säger Erik Lindfors.
– Det är kul att hålla fast vid skoltraditionerna. Det är många som har dött ut.
Inträdesbiljetten till årets bal kostade 800 kronor. Erik Lindfors menar att priset orsakade viss debatt, men att majoriteten av avgångsstudenterna ändå valde att gå.
– Jag tror att balen är en sådan grej som gör att vissa kan känna sig exkluderade. På vår skola är det en viss kultur och de flesta har råd, men det är ju skillnad mellan skolor.
Magnus Malmberg, som också sitter i balkommittén, menar att uppgiften att anordna balen är något av ett vuxenhetstest för elevkåren.
Läs också ”Det blir svårt utan tjejer”
– Det handlar ju om hundratusentals kronor. Vi är stolta att klara det här själva. Det finns ganska mycket åldersdiskriminering i samhället.
Studenterna är också överens om att balen är enklare för killar än tjejer.
– Klädalternativen är ganska få. Man ställer sig i duschen ungefär. Innan vår bal såg man ju på snapchat hur mycket tjejerna höll på att sminka sig och sådant, säger Erik Lindfors.
Emelie Jartelius håller med. Hon räknar med att hon lagt cirka 2500 kronor på balen, och då valde hon ändå bort ett besök hos frissan och fixade håruppsättningen själv.
– Som tjej finns det många regler kring balen. Man ska ha lång klänning, höga klackar, håret i hel eller halvuppsättning. Men det har börjat luckras upp lite. Man kan experimentera med hår eller kanske en tightare klänning.
– Det kostar mycket men det var en underbar kväll. Och för mig handlar balen inte bara om tradition, det här är ju målgången på gymnasiet.
Gå till toppen