Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Olle Lönnaeus: Olle Lönnaeus: Svenska fängelser kan bli drivhus för jihadister

Svenska fängelser riskerar bli plantskolor för jihadister.
Därför har Kriminalvården tagit fram en plan för hur man ska hindra fångar från att bli terrorister.
Planen har beställts av justitieminister Morgan Johansson – som får den i sin hand i nästa vecka.
Så här skrev han i direktiven: "I andra europeiska länder, till exempel Frankrike, har fängelser utpekats som en miljö där det finns risk att individer rekryteras till våldsbejakande extremism."
Regeringens samordnare mot extremism Daniel Norlander (andreman som nu är tf chef efter Mona Sahlin) bekräftar farhågorna: "Vi vet att det internationellt är vanligt att folk rekryteras till jihadismen i fängelser. Och vi vet att det redan har förekommit försök i Sverige."
Exempel finns på nära håll.
I januari i fjor släpptes Omar el-Hussein från statsfängelset i Ringe utanför Odense. En smågangster som dömts för ett knivdåd, inte det minsta religiös. Förrän han plötsligt blev det innanför murarna.
Den unge internens uppflammande jihadistiska svärmerier och hans yrande om att resa till Syrien väckte fängelseimamens oro. Omar el-Hussein sattes upp på en lista över 39 danska fångar som visat tecken på att radikaliseras till extremister. Trots det vidtog säkerhetstjänsten PET inga åtgärder när han frigavs.
Några veckor senare slog Omar el-Hussein till mot kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn, där han försökte mörda konstnären Lars Vilks, och därefter mot stadens synagoga. Innan Omar el-Hussein sköts ihjäl av polisen hade han dödat två människor.
Den 28-årige Abdelhamid Abaaoud var hjärnan bakom det blodiga terrordådet i Paris i november, då 130 människor mördades, många i kulturhuset Bataclan.
Även han var en vanlig kriminell från början. När han några år tidigare frigavs fängelset i Saint Gilles i Bryssel kände många i hans omgivning inte igen honom. Abaaoud hade odlat långt skägg och börjat gå i traditionell arabisk kaftan.
Strax gav han sig av till Syrien och anslöt sig till mördarsekten Islamisk staten. Där utmärkte han sig för sin totala hänsynslöshet; bland annat framträdde han skrattande i en propagandavideo där han en kör en pickup som släpar en hög med lik efter sig i sanden.
När Abaaoud i hemlighet återvänt till Europa grundade han den terrorcell som skulle utföra både attacken i Paris och den mot tunnelbanan och flygplatsen Zaventem i Bryssel i mars i år.
I samma cell ingick Salah Abdeslam som skadsköts av polisen i Bryssel och nu sitter häktad i Paris. Han var en dem som överlevde dådet i den franska huvudstaden. Även han en gangster som radikaliserats medan han avtjänade ett fängelsestraff.
De många exemplen på fångar som omvänts till jihadister fick nyligen EU:s samordnare mot terrorism, Giles de Kerchove, att utbrista: "Fängelser är en stor plantskola för radikalisering."
Hur är det i Sverige?
Klart är att Säpo och Kriminalvården har anledning att oroa sig. Allt fler islamistiska extremister kommer att befolka landets fängelser.
Redan i dag finns förhärdade terrorister i svenska anstalter. I mars dömdes två män från Göteborg till livstid för terroristbrott genom mord i Syrien.
De ingick i en större grupp göteborgare som anslöt sig till IS. På en video som spelades upp under rättegången var de med om att skära halsen av två försvarslösa fångar.
I april trädde lagen om kriminalisering av terrorresor i kraft. Häromdagen kom det första åtalet. En 25-åring, som enligt åklagaren var på väg att ansluta sig till al-Qaida-knutna Jabhat al-Nusra greps på Arlanda och riskerar nu fängelsestraff.
Med all säkerhet kommer fler som han att hamna bakom galler; enligt Säpo har 300 svenskar gått med i IS.
I ett häkte i Bryssel sitter 23-årige Osama Krayem från Malmö. Han ingick i den IS-cell som Abdelhamid Abaaoud ledde. Krayem har erkänt att han bar en ryggsäck full med sprängmedel till tunnelbanan, där ett av de blodiga attentaten utfördes. Enligt åklagaren var Krayem även inblandad i terrordådet i Paris.
Osama Krayem har aldrig tidigare suttit i fängelse. Men nu har han begärt att så småningom få sitt straff avtjänat i Sverige.
Bland andra fångar som dras till jihadismen riskerar han att då få hjältestatus.
Kriminalvården har under arbetet med den plan som Morgan Johansson begärt studerat hur man gör för att motverka radikalisering på fängelser i andra länder, däribland Danmark och Kanada.
Jämfört med en del andra länder anser sig Kriminalvården ha hyggliga förutsättningar att bekämpa extremismen.
Underrättelsetjänsten på anstalterna är effektiv. Avdelningarna på fängelserna är små. Det finns en färdig strategi för hur man ska separera fångar som utsätter varandra för farlig påverkan.
Men klart är att även svenska fängelser löper risk att bli drivhus för extremister.
Gå till toppen