Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Fem vackra blå blommor att plantera nu

Blåär en favoritfärg i sommarinredningen och den fungerar lika bra i rabatten. Här är fem blå blomstersorter att satsa på!

Sommarplantering med blåblommande daggsalvia och heliotrop.Bild: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt
Blå sommarblommor finns det gott om – välj ett par olika och blanda höga med låga. Välj gärna sorter som har blad som skiljer sig åt från varandra i färg och form och lägg till en färg som kontrasterar mot de blå blommorna.
Plantera om
När du kommer hem med dina nya växter ska de genast planteras om i tillräckligt stora krukor eller lådor. För bal­konglådor ska du räkna med minst 20x20 cm för att få ett bra resultat. Rejäla planteringskärl gör att du inte behöver vattna så ofta och att växternas rotsystem kan utvecklas väl.
Dränering
Oavsettt om du väljer kruka eller låda är det viktigt att kärlet är ordentligt dränerat. Lägg till exempel lecakulor eller krukskärvor ibotten, gärna med en fiberduk över så att jorden inte blandar sig med kulor eller skärvor.
Näring
Återanvänd inte förra årets jord, utan plantera i jord av bra kvalitet. Tillsätt en svag näringslösning när du vattnar, eller välj en långtidsverkande lösning.
Plantera inte för tätt
De flesta sommarblommor hinner växa till sig ganska rejält under säsongen så se till att det finns utrymme mellan plantorna. Vill du ha en mycket fyllig kruka direkt kan du plantera tätare, men du kan då få dela på plantorna under säsongen.
Vatten
Sommarblommor vill i regel ha mycket vatten, så blir det en solig sommar får du räkna med att vattna ofta. Planteringar somstår nära en husvägg nås inte av eventuellt regnvatten, så håll ett särskiltöga på dessa. Även växter som står på blåsiga platser kan torka ut snabbt.
Knipsa om det behövs
Många växter är självrensande, och ”fäller” sina vissnablommor. Men de som inte gör det kräver lite extra tillsyn. Knipsa av de vissnablommorna, inte bara för att det kan se skräpigt ut, men för att de inte ska sätta frö och stjäla näring från din planta.
FAKTA: Fem blå favoriter
Blåsalvia
Daggsalvia
Sommarflox
Heliotrop
Sommarfunkia
Gå till toppen