Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uppslutning bakom amorteringskrav

Amorteringsfritt är snart ett minne blott – på onsdag ändras lagen. Det är bra, tycker förstagångsköparna som lockats till visning av "en 30-talspärla med bibehållen charm" på Östervärnsgatan i Malmö.

Karin Söderberg, som just nu bor i kollektiv i Malmö, funderar på att köpa lägenhet. Oavsett vad lagen säger vill hon amortera om hon tar ett bolån.Bild: Emil Langvad/TT
– Det är sunt. Lite har det ju funkat så att folk har kunnat låna upp över öronen. Det är inte bra för bostadsmarknaden och inte bra för privatekonomin, säger Istvan Kalmandi
Läs också Amorteringskrav lockar fler att låna
Han gillar det han ser i den lilla tvåan nära Värnhemstorget. Här finns mycket att göra för den händige, men det ser han inte som en nackdel. Begärt pris är 845 000 kronor och spekulanterna är genomgående unga förstagångsköpare, just den grupp som tros påverkas allra mest av det nya amorteringskravet på lån som överstiger halva bostadens värde.
Amorteringskravet gör att Oliver Petersson att han får hålla sig i en lägre prisklass, men det ser han inte som något större problem.Bild: Emil Langvad/TT
– Här får man ju renovera en del, men jag vill hålla nere kostnaden så att jag inte behöver ta ett för stort lån, säger Oliver Petersson.
Han bor hemma hos föräldrarna i Genarp, men ska nu ta första klivet ut på bostadsmarknaden. Amorteringskravet innebär att han får hålla sig i en lägre prisklass, men det ser han inte som något större problem.
Läs också Regeringen godkänner amorteringskrav
Linus Lindsjö och hans sambo började först titta på gårdar ute på landet, men de har fått tänka om.
– Det är extrema insatser du ska ha som 25-åring i dag. Nu köper vi i stället något billigt, fräschar upp det och gör en vinst, så att vi senare kan ha råd med gården.
”Det är extrema insatser du ska ha som 25-åring i dag. Nu köper vi i stället något billigt, fräschar upp det och gör en vinst, så att vi senare kan ha råd med gården”, säger Linus Lindsjö.Bild: Emil Langvad/TT
Han tycker att det är bra att lagen nu kommer att göra så att alla amorterar, men själv hade han gjort det ändå. Karin Söderberg, som just nu bor i kollektiv i Malmö, resonerar likadant: Om hon ska ta ett bolån vill hon amortera.
– Det är aldrig bra att ha ett lån utan att betala tillbaka. Men allt beror på vad man tjänar. För vissa kanske det inte går att amortera.
Lagändringen kommer att innebära att vissa inte kan köpa lägenhet, konstaterar hon.
– Så det kommer att bli en splittring där.
Läs också Amorteringskrav införs i vår
TT
Lägenhetsvisning på Föreningsgatan i Malmö på söndagen.Bild: Emil Langvad/TT
Gå till toppen