Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gemenskapen lockar till bilbingon i Svedala

Varje onsdag samlas uppåt 300 människor på Gamla IP – för att sitta knäpptysta i sina parkerade fordon. Men det är inte suget efter drömvinsten som främst lockar människor till bilbingon – utan gemenskapen.

Kjell Flenhag och Eivor Flenhag står alltid längst fram på bingon. En granne paxar platsen åt dem eftersom Eivor spelar canasta innan bingon på onsdagar.Bild: Peter Frennesson
Två timmar och femton minuter före spelstart parkerar Leif och Birgit Gustafsson sin Volvo i gruset framför bingoutroparen.
De har haft samma plats allra längst fram sedan de började köra till Svedala för att spela bingo. Och eftersom Arlövsparet är först på plats paxar de plats till övriga bilar som står på första parkett.
– Vi har lärt känna varandra genom åren. Man träffas bara på bingon på somrarna, säger Birgit Gustafsson.
Kjell Flenhag och Eivor Flenhag har varit stammisar på bilbingon sedan den drogs igång för sex år sedan.Bild: Peter Frennesson
– Men det viktigaste är inte att stå längst fram, utan att ha vännerna bredvid sig, tillägger maken Leif Gustafsson.
Bredvid dem sitter Eivor och Kjell Flenhag från Limhamn i sin personbil.
– Att vinna är kul. 2 000 kronor är vår högsta vinst. Men gemenskapen är viktigast, säger Kjell Flenhag.
Hur umgås ni med övriga spelare?
– Men vevar ner rutorna och pratar med dem i bilen bredvid, säger Eivor Flenhag.
Paret halkade som så många andra in på bilbingo genom den traditionella bingon. De har testat att spela i både Skivarp, Yngsjö och Linderöd, men har fastnat för Svedala.
– Det är ett trevligt sätt att umgås och vi känner ingen konkurrens gentemot andra spelare.
Fyra högtalare ser till att alla spelare hör om det är Niklas 40 eller Olof 72 som utropas från bingoburen.Bild: Peter Frennesson
Mellan 100 och 150 fordon brukar delta på bilbingon på onsdagar, berättar tävlingsledaren Arne Rosdahl. Men under Sydsvenskans besök är "bara" 91 bilar på plats.
– Det beror på att Trelleborg har avslutning för sin inomhusbingo, de har nog lockat med något speciellt, säger Rosdahl.
De allra flesta spelare är stammisar, och många är från andra kommuner.
– Det är faktiskt inte så många Svedalabor. Men alla intäkter går rakt in Svedala IF:s ungdomsverksamhet.
Reglerna är enkla. Får du bingo så tutar du. Sen springer en av de fyra kontrollanterna och dubbelkollar att du verkligen har full rad.
Jessica Ziegenfeldt är en av fotbollsföräldrarna från Svedala IF som hjälper till som bingokontrollant. Under kvällen tjänades 12 300 kronor in till klubbens ungdomsverksamhet.Bild: Peter Frennesson
Det är fullt möjligt att ha med sig handtuta och sitta utanför bilen – men trots att det är strålande väder när Sydsvenskan är på plats är alla spelare inne i sina fordon.
– En annan bingoarrangör testade att ha utropet kopplat till bilisternas radiosystem. Men det slutade med att en massa bilars batterier laddade ur. Så vi kör med fyra traditionella högtalare, säger Arne Rosdahl.
17 700 kronor delas ut i vinster under Sydsvenskans besök - men ingen får jackpotten på 11 000 kronor. Därför höjs den med 1 000 kronor till onsdagens spelomgång.

Här kan du också spela bilbingo

Möllevallen i Skivarp, Svampabanan i Tomelilla, Blekevallen i Vanneberga, Broby IF:s grusplan, Helgevallen i Knislinge, Linderöds IP, Färevallen i Sibbhult, Snapphanevallen i Lönsboda, Tosteberga Idrottsplats, Visseltofta IP, Yngsjö Idrottsplats.
Tidningen reserverar sig för att listan eventuellt inte är komplett.
Gå till toppen