Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Malmö ska bli skyskrapornas stad."

Efter valförlusten 2014 har vi moderater tillsammans med alliansen slickat våra sår, utvecklat vår politik och är nu beredda att ge Malmöborna ett starkt erbjudande inför valet 2018. Det skriver oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M).

Västra hamnen i Malmö. Bygg mer och högre, skriver Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd.Bild: Albin Brönmark
Malmös omvandling från industristad till en kosmopolitisk stad har varit fantastisk. Lika fantastiska är Malmös förutsättningar för att lyckas framöver. Ingen annan stad i Sverige har lika goda möjligheter att lyckas.
Samtidigt finns det stora hot mot en positiv utveckling. Det krävs en ny vision, ny politik och ett nytt ledarskap.
Malmö ligger i norra Europas universitetstätaste region. Utöver stadens högskola finns här såväl geografisk som akademisk närhet till Lund, Köpenhamn, Hamburg och Berlin. Även om man inte räknar med eventuella kommande höghastighetståg tar sig pendlare lika snabbt till Stockholm som till Berlin. Och Köpenhamns internationella flygplats ligger bara tretton minuter från Hyllie.
Läget och känslan av Malmö som en spännande stad gör att såväl människor som företag tar sig hit och bidrar till att bygga staden starkare. Samtidigt präglas Malmö av oerhörda problem.
De goda förutsättningarna leder inte till tillräckliga resultat och alltför många lämnas utanför den gemenskap som finns i samhället. Trots att företag startas eller flyttar till Malmö har staden Sveriges högsta arbetslöshet med 15,2 procent. Det är en dubbelt så hög siffra som riksgenomsnittet.
Var tionde Malmöbo försörjs med socialbidrag. 34 procent av bidragstagarna är inne i ett mycket långvarigt beroende.
Under 2015 ökade hemlösheten med 17 procent i Malmö, antalet hemlösa barn ökade med 45 procent.
Varje år är det förskolekris, något som gör att barnfamiljer väljer att flytta från staden.
Invånarnas förmåga att betala skatt, skattekraften, ligger på 85 procent av riksgenomsnittet.
Var fjärde elev som går ut grundskolan i Malmö klarar inte att komma in på gymnasiet.
Moderaterna utmanar tillsammans med övriga partier i alliansen det nuvarande politiska styret i Malmö. Om två år befinner vi oss i en brinnande valrörelse.
Jag kan redan nu peka ut fem nödvändiga åtgärder för vad som behövs för att Malmö ska få en positiv utveckling.
1. Sanera stadens ekonomi.riskerar enorma skattehöjningar om inget görs. Enligt konsultbyrån PWC krävs en skattehöjning på 6 kronor och 41 öre. Det motsvarar 17 000 kronor i extra skatt per år för en undersköterska. Men skatten ska inte höjas. Den måste på sikt sänkas för att stärka stadens konkurrenskraft. Vad som krävs är återhållsamhet på utgiftssidan liksom rejäla effektiviseringar. Företagsklimatet i Malmö ska bli landets bästa. De undermåliga betygen som företagarna gav Malmö i Svenskt Näringslivs redogörelse häromdagen måste tas på största allvar. Utanförskapet kan bara krossas om företagarna ges bättre möjligheter att växa och därmed anställa.
2. Höj förväntningarna i skolan.Målsättningen måste vara mycket högre än att alla ska klara att ta sig till gymnasiet. Varje elev måste få förutsättningar att prestera så bra hon eller han kan. Ingen ska avsluta sin skolgång under grundskolan. Malmö ska utbilda framtidens forskare, entreprenörer och företagsledare. Det fria skolvalet ska stärkas och omfatta alla. Ingen ska ärva utanförskap.
3. Inför en lokal arbetslinje. Malmö betalar ut lika mycket socialbidrag som det tre gånger så stora Stockholm. Låtatt gå från bidrag till arbete.
4. Skapa trygghet i hela staden.Kriminella gäng ska tvingas ut ur bostadsområden. Den öppna knarkhandeln ska stoppas. Malmöborna måste sluta köpa smuggelvaror som finansierar den organiserade brottslighetens handel med vapen och narkotika. Kvinnor och tjejer ska tryggt kunna röra sig över hela staden utan rädsla för trakasserier eller våld. För att åstadkomma detta måste Malmö dels sköta sina tillsynsåtaganden, till exempel när det gäller försäljning av smuggeltobak, dels vara pådrivande i den samverkan som finns med polisen, andra myndigheter, näringslivet och föreningslivet.
5. Bygg mer och högre. Det rödgröna styrets talom förtätning måste bli verklighet. Nyhamnen, Västra hamnen, Hästhagen och Stadionområdet ska bebyggas med väldigt höga hus. Malmö ska bli skyskrapornas stad. Alternativet är fortsatt bostadsbrist och hemlöshet. När Karolina Skog (MP) nu lämnar Malmöpolitiken ges en möjlighet att sluta bygga centrala småhus och verkligen förstärka stadsbyggandet.
De nya bostadsområdena ska ha moderna trafiklösningar. Elbilar och elbussar ska premieras och arbetet för att åstadkomma ett metrosystem mellan Malmö med Köpenhamn ska intensifieras.
Efter valförlusten 2014 har vi moderater tillsammans med alliansen slickat våra sår, utvecklat vår politik och är nu beredda att ge Malmöborna ett starkt erbjudande inför valet 2018.
Bland dem som idag lever i utanförskap i Malmö finns en urkraft, starka och företagsamma människor. De kan lyfta staden till nya höjder. Men för att det ska ske behöver den politik vi moderater står för bli verklighet. Mycket mer än så behöver göras. Vårt kompletta erbjudande till Malmöborna presenteras därför senast ett år före valdagen 2018. Om Malmöborna bestämmer sig för att det behövs en förändring så kan vi tillsammans göra staden än mer fantastisk.

Torbjörn Tegnhammar

Torbjörn Tegnhammar (M) är oppositionsråd i Malmö och vice ordförande i kommunstyrelsen.
Gå till toppen