Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter mängder av anmälningar: Nu döms en 18-åring för hatbrott mot Malmös rabbin

"Jävla jude", skrek 18-åringen till rabbinen Shneur Kesselman. Nu döms tonåringen för hatbrott. – Det här är inte bara en lek som går att vifta bort, säger Shneur Kesselman efter rättegången.

Shneur Kesselman har anmält flera misstänkta hatbrott - fotot är från ett annat tillfälle, när en glasflaska kastats mot honom.Bild: Patrick Persson
Det är knappast första gången som Shneur Kesselman utsätts för glåpord eller direkta hot på grund av sin judiska tro. Men ingen av hans åtskilliga polisanmälningar har lett till åtal, förrän nu.
Läs också Skrek glåpord efter rabbin på gatan
En 18-årig Malmöbo hade ställts inför rätta för att ha skrikit glåpord efter Shneur Kesselman från en bil på Föreningsgatan den 11 april ifjol.
Kesselman tog registreringsnumret och gav till polis, men fordonet ägdes av en äldre man.
Ägarens 19-årige son medgav dock att han kört bilen. Och sonen pekar ut sin vän och medpassagerare som personen som skrek.
– När vi kör förbi en grupp människor med hattar så skriker NN där bak "jävla judar". Jag blev arg direkt, jag accepterar inte sådant och sa "vad fan håller du på med", sa 19-åringen i polisförhör.
Därmed blev han åklagarens viktigaste vittne i rättegången. Men väl i rättsalen ändrade han version och påstod att han blandat ihop händelsen med ett annat tillfälle som de skrikit glåpord från en bil i fart.
18-åringen nekar till alla anklagelser.
– Jag älskar alla människor och är den siste som kan vara rasist. Jag är omtyckt i skolan och har vänner från hela världen, säger han i polisförhör.
Trots det ansåg rådmannen Erik Noltorp att bevisen räcker för fällande dom.
– Åklagaren fick åberopa vad som sagts i polisförhör. Och vi hörde målsäganden som kunde peka ut bilen, säger Erik Noltorp.
Därför döms 18-åringen för ofredande med hatbrottsmotiv som skärper straffet.
Straffet blir 40 dagsböter på 50 kronor.
Shneur Kesselman är lättad efter rättegången.
– Jag är väldigt glad att det här har gått vidare. Det känns viktigt för att poängtera att det här faktiskt är brottsligt –det är inte bara en lek som går att vifta bort. Det har blivit ett riktigt hot, inte bara mot mig som individ utan mot den judiska gruppens möjlighet att känna sig trygg på gatorna.
Det här är första gången en av Shneur Kesselmans otaliga anmälningar har gått till rättegång – och till fällande dom dessutom.
– Jag har inte räknat alla anmälningar. Det fanns en period när det var väldigt ofta, och vissa perioder har det varit mycket lugnare. Men minst 50 är det utan tvekan, och det kan vara det dubbla.
Har det någon gång fallit dig in att inte anmäla?
– Några gånger har jag inte anmält. I perioder har jag känt viss uppgivenhet. Speciellt i början. Men jättemycket har förändrats till det bättre. Det här är resultatet av att många duktiga poliser jobbar i hatbrottsgruppen.
För Shneur Kesselman är domen också en signal om att det är rätt att stå upp för det man tror på.
– Jag fortsätter inte bara för min egen skull, utan för alla Malmöbor som kämpar för det de tycker är rätt. Min egen framtid är inte bara min, säger han.
Gå till toppen