Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Erdogan varnar Tyskland

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har talat med Tysklands förbundskansler Angela Merkel om att inte använda ordet folkmord om händelserna i det Osmanska riket. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan varnar Tyskland för att anta en resolution i parlamentet som erkänner massakrarna av armenier i det Osmanska riket som folkmord. Omröstningen om det omstridda ordvalet sker på torsdag.
– Om Tyskland vill spela det spelet så kommer det att skada ländernas framtida band såväl diplomatiskt, ekonomiskt, kommersiellt som militärt, sade Erdogan på en pressträff i provinsen Izmir på tisdagen.
Under folkmordet i det Osmanska riket mördades omkring en miljon armenier och hundratusentals assyrier, syrianer, kaldéer och greker, enligt myndigheten Forum för levande historia. De flesta offren dödades 1915–1916.
Ett 20-tal länder benämner officiellt händelserna som folkmord. Turkiet har länge försökt påverka sina allierade i väst att inte göra så. Enligt turkisk historiebeskrivning dog ett likvärdigt antal turkar i en kollektiv tragedi under första världskriget.
TT-AFP
Gå till toppen