Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Facket om kritiserade Eltecno: "Det är tragiskt"

Fackförbundet IF Metall reagerar starkt på hur företaget Eltecno utnyttjar anställda med lönebidrag. ”Det är hemskt att Arbetsförmedlingen missbrukar systemet på det här viset”, säger Claudia Nilsson på IF Metall.

Bild: Hussein El-alawi
De senaste dagarna har Sydsvenskan och HD avslöjat hur industriföretaget Eltecno har satt i system ta in anställda som får generösa lönebidrag från Arbetsförmedlingen. De anställda pressas att arbeta i högt tempo, trots att de har anpassad arbetstakt. De får inte heller prata med varandra. Och samtidigt som Arbetsförmedlingen har pumpat in bidrag på 50 miljoner kronor de senaste åren har ägarna levt lyxliv och plockat ut vinster på många miljoner kronor.
Läs också Kritiserat företag får miljoner i bidrag – vd lever lyxliv
Eltecno har kollektivavtal med IF Metall, som har cirka 40 medlemmar på arbetsplatsen. Fackets ombudsman Claudia Nilsson har tidigare reagerat på att Eltecno har så många anställda på lönebidrag - som pressas att arbeta i högt tempo. Men hon är ändå förvånad över hur många fall Sydsvenskan och HD har grävt fram.
– Det är klart att det är hemskt att Arbetsförmedlingen missbrukar systemet på det här viset. Det är tragiskt, absolut. Men någonting som jag och IF Metall har jobbat mycket med, både mot Eltecno och andra företag, är att de inte kan lägga piskan på dem som har lönebidrag. Har de 60 procent lönebidrag kan man inte få ut mer än 40 procent arbetskraft. Det är bara det man betalar för, man kan inte gå på dem hårdare, säger Claudia Nilsson.
Läs också Utsatta fast i usel arbetsmiljö på Skånes privata samhall
Vem kontrollerar att de med lönebidrag inte pressas att jobba för hårt?
– Det är det väl egentligen ingen som gör. Om det inte är någon medlem som ringer och berättar. Då kan jag rycka in, säger Claudia Nilsson.
Redan under måndagen tog IF Metall kontakt med Eltecno för att komma ut till arbetsplatsen och träffa både ledningen och sina medlemmar.
– Nu måste jag åka ut dit, definitivt, och prata med medlemmarna. Jag vet att de blir hemskt oroliga när sådant här kommer upp, säger Claudia Nilsson.
Ledningen för Eltecno har sagt att de inte har känt till den dåliga arbetsmiljön. Den menar att alla anställda har ett anpassat arbetstempo enligt överenskommelserna med Arbetsförmedlingen. Under granskningen har dock vd Håkan Nilsson avgått.
Claudia Nilsson har själv pratat med anställda på Eltecno som berättar att Arbetsförmedlingen har skrivit in felaktiga uppgifter om dem i journalerna för att kunna betala ut lönebidrag. Hon är också bekymrad över att Sydsvenskan och HD har kunnat berätta om praktikanter som har jobbat gratis på Eltecno i många månader. Normalt ska Arbetsförmedlingen samråda med facket om nya praktikplatser.
– Vi är tydliga med att skriva max åtta veckors praktik. Det är ingen som ska gå där gratis, det finns inte på kartan. Det är i så fall någonting som Arbetsförmedlingen och företaget har gjort utan vår vetskap, säger Claudia Nilsson.
Gå till toppen