Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flera fritidsgårdar i Lund läggs ner

Flera fritidsgårdar läggs ner när fritidsverksamheten i Lunds kommun organiseras om. – Vi ska bli mer rörliga och flexibla i stället för att låsa in oss i dyra lokaler, säger fritidschefen Dan Kanter.

Fritidsgården i Genarp blir kvar.Bild: Ingemar D Kristiansen
Fritidsverksamheten för mellanstadieelever ska förändras. Skolan ska numera ha ansvaret för fritidshem upp till 13 år. Detta sedan Skolinspektionen slagit fast att Lunds kommuns fritidsklubbar inte drivs enligt lagen, bland annat eftersom verksamheten inte leds av en rektor.
– Vi står inför stora förändringar. Vår målgrupp blir nu 12-25-åringarna. Skolan tar över stora delar av fritidspersonalen och vi har blivit av med ekonomiska resurser. Samtidigt står vi inför spännande utmaningar. Nu ska vi verka på ungdomarnas arena som exempelvis i skejtparken, säger Dan Kanter.
Omorganisationen innebär att den öppna lokalbundna fritidsverksamheten kommer att stängas på flera ställen. Det gäller Källerian på Vårfruskolan, Nöbbelövs boställe, Allaktivitetshuset i Dalby och Torngården i Stångby.
– Allt är ännu inte klart men som det nu ser ut kommer Nöbbelöv boställe inte att bli kvar. Avtalet för Allaktivitetshuset sägs upp. Lokalen är inte anpassad efter verksamheten som vi bedriver och ett begränsat antal ungdomar har vistats där. I stället letar vi efter andra lokaler i Dalby centrum.
Den öppna ungdomsverksamheten på Östra Torn stängs men skolan kommer att bedriva verksamhet där för barn 10-13 år. Detsamma gäller för Takdroppet i Folkparken.
– Vi är ännu inte klara med dialogen när det gäller Klostergården. Som det ser ut i dagsläget blir fritidsgårdarna på Norra Fäladen och Linero kvar eftersom vi har så stora verksamheter där. Och när det gäller Östra Torn blir det skolan som kommer att hantera lokalerna men vi kommer kanske att ha någon form av gruppverksamhet där. Och vi kommer att fortsätta att driva 4H-gården, skejtanläggningen och klätterlokalen i vår regi, säger Dan Kanter.
Fritidsgårdarna blir alltså färre men inte mötesplatserna, lovar Dan Kanter.
– Det här blir ett nytt arbetssätt. Vi ska inte låsa in oss i lokaler. I stället ska vi vara mer rörliga och flexibla. Ungdomar i dag rör sig på ett annat sätt än förr. Vi kommer att arbeta över stora geografiska ytor och skapa nya fasta mötesplatser som vi kanske tematiserar. De nya mötesplatserna kan också uppstå spontant. Då ska vi finnas där, säger han.
Gå till toppen