Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Offret central gestalt i Malmös undre värld

Mannen som sköts med flera skott vid Möllevången under tisdagsmorgonen är sedan tio år en central figur i Malmös undre värld, enligt polisen. Nyligen släpptes han ur fängelset.

Strax efter klockan nio sköts mannen som är i 50-årsåldern när han satt i en personbil utanför restaurang Vespa i korsningen Möllevångsgatan-Skolgatan.
Han fördes till sjukhus omgående med lindriga skador, men var vid medvetande.
– När vi anländer till platsen ligger han blödande på marken. Hans skador bedömdes först som allvarliga, men enligt patrullen på sjukhuset är de ganska lindriga, säger yttre befäl Carl-Axel Andersson.
Vittnen har hört flera skott - uppemot sju eller åtta, enligt näringsidkare på platsen som Sydsvenskan talat med.
– Det lät bom, bom, bom. Jag räknade till åtta skott, säger en person som arbetar i kvarteret.
Vittnen berättar att mannen sannolikt skjutits i ryggen, men även blödde från handen när han togs om hand av sjukvårdspersonal. När polisens tekniker undersökte platsen gjorde man nio markeringar efter potentiella fynd, exempelvis hylsor, på marken.
Carl-Axel Andersson menar att skjutningen troligtvis är kopplad till Malmös gängvärld. Någon misstänkt är ännu inte identifierad. Dådet rubriceras initialt som mordförsök.
Enligt Sydsvenskans uppgifter är mannen som träffades av kulorna inte vem som helst.
Han är enligt polisen en central person i Malmös undre värld sedan mer än ett decennium.
För ungefär en månad sedan släpptes han från ett fängelsestraff som han avtjänade i ett belgiskt fängelse i Nederländerna, dömd mot sitt nekande för grova narkotikabrott.
Men även under fängelsetiden misstänks han ha styrt medbrottslingar. Fredagen den 13 mars i fjor slog bosnisk terrorpolis till mot en bombtransport på väg till Sverige. Flera fjärrstyrda granater var på väg i en Malmöregistrerad hyrbil.
Mannen pekades ut av polisen som hjärnan bakom transporten, enligt uppgifter till Sydsvenskan. Svensk polis utgår ifrån att bomberna var avsedda för en 35-årig tidigare gängkriminell i Malmö.
Men mannen blev aldrig formellt misstänkt - bara de som greps vid smugglingen dömdes. För terrorbrott.
Mannen var också misstänkt för det så kallade Taximordet på Volframgatan i Malmö 2011, där en ledande medlem i gänget Brödraskapet sköts ihjäl. Han ställdes inför rätta men friades.
Den skjutne mannen uppfattas som mäktig i den undre världen av ett flertal olika källor - både bland kriminella och poliser. Enligt Sydsvenskans uppgifter har han de senaste veckorna försökt få till stånd ett möte med den 35-årige gängmannen.
Polisen har tidigare sagt att 35-åringen fått hjälp att byta stad för att slippa ifrån hot.
Men det avvisar 35-åringen själv. Under tisdagen kontaktade han Sydsvenskan och berättade att han lever fullt öppet i Malmö med omnejd.
– Alla i Malmö vet var jag är, till och med han vet var jag är. Enligt mig finns det ingen konflikt mellan oss, säger 35-åringen.
Malmös polismästare Stefan Sintéus menar att det är för tidigt att uttala sig om skjutningen på Möllevången riskerar att leda till en våldspiral med hämnddåd.
– Vi måste höra och se innan vi gör vår bedömning, säger han.
Gå till toppen