Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Rökfria uteserveringar - Nu!”

Vi anser inte att det ska vara förbjudet att röka, men alla ska kunna andas frisk luft. Det skriver Mona Wahlgren, ordförande för Yrkesföreningar mot tobak, och Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och allergiförbundet.

Människor vill andas frisk luft på restauranger, både inne och ute, skriver Mona Wahlgren och Maritha Sedvallson.Bild: Patrick Persson
Alla uteserveringar i Sverige kan bli rökfria. Regeringens utredning En översyn av tobakslagen – Nya steg mot ett minskat tobaksbruk (SOU 2016:14) är just nu ute på en remissrunda hos en rad organisationer och myndigheter. Senast den första juli ska de ha lämnat sina yttranden. Vilka eventuella förslag regeringen sedan lägger i riksdagen är ännu inte bestämt, men där kan rökfria uteserveringar komma att klubbas.
Opinionen är för ett rökfritt samhälle visar en ny stor undersökning som gjorts på uppdrag av Cancerfonden.
Människor vill andas frisk luft på restauranger, både inne och ute. Personal på restauranger välkomnade beslutet om rökfritt på krogen, när den lagen trädde i kraft för 11 år sedan. Beslutet föregicks av heta debatter där oroliga debattörer förutspådde krogdöd och arbetslöshet, men det blev precis tvärtom. Frisk luft uppskattas.
Nu är det dags att införa rökfritt på uteserveringar och i vissa andra offentliga utemiljöer.
Påtvingad rök, så kallad passiv rökning, är ohälsosam. Det finns inga halter som är ofarliga enligt WHO, Världshälsoorganisationen, som därför förslår lagstiftning som enda möjlighet att få bort röken. Den internationella Tobakskonventionen, som Sverige skrivit under, rekommenderar nolltolerans.
Idag, den 31 maj, är det den av WHO utlysta internationella tobaksfria dagen. Vi anser inte att det ska vara förbjudet att röka, men alla ska kunna andas frisk luft. Att slippa utsättas för andras tobaksrök är särskilt viktigt för personer med astma eller allergi och för barn. Erfarenheter från införandet av rökfria serveringar inomhus visade att inte ens rökare själva uppskattar rök när god mat ska avnjutas.
Det behövs lagstiftning för vissa rökfria utemiljöer, till exempel vid entréer till offentliga byggnader, på perronger och busshållplatser i kollektivtrafiken, på uteserveringar och på utomhusarenor.
Det finns ett starkt folkligt stöd för en restriktivare tobakslagstiftning. En opinionsundersökning med över 5 300 personer som Demoskop gjort på uppdrag av Cancerfonden våren 2016 visar att åtgärder som förbud mot rökning på offentliga platser som lekplatser, hållplatser och uteserveringar efterlyses av tre av fyra tillfrågade.
Om fler människor slutar röka och fler platser blir rökfria hittar inte barn rökande förebilder och lockas inte att börja röka. Då blir det ett ovanligt beteende att röka. Dessutom underlättas situationen för dem som vill sluta röka. Fler rökfria platser medför också att risken för olycksfall minskar eftersom barn på olika sätt skadas av fimpar.
De som har astma, allergi eller annan överkänslighet har samma rätt som alla andra att kunna vistas på uteserveringar, perronger eller busshållplatser. Tillgänglighet är en rättighet. Allergisymtom vid ofrivillig tobaksrök är mycket vanligt. I Sverige har cirka 10 procent av alla barn och vuxna astma, 13 procent av alla barn och 20 procent av alla vuxna har allergisnuva, något som i de flesta fall innebär att man är överkänslig mot tobaksrök.
Redan år 2003 satte riksdagen som mål att ingen skulle utsättas för påtvingad rök från och med 2014. Det har långt ifrån uppnåtts. Nu finns det enmöjlighet att komma en god bit på väg när det gäller ett rökfritt samhälle, tillgängligt för alla.
Vår förhoppning är att riksdagen inom det kommande året beslutar att de offentliga utemiljöer som regeringens utredare föreslår blir rökfria.

Mona Wahlgren & Maritha Sedvallsson

Mona Wahlgren är ordförande för Yrkesföreningar mot tobak. Maritha Sedvallson är ordförande för Astma- och allergiförbundet.
Gå till toppen