Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varierat och vackert av Johan Hugosson

Johan Hugossons presentationer gav publiken ingångar till alla styckena.Bild: Patrick Persson

Johan Hugosson, Måns Block & Vindla String Quartet: Palladium, Malmö, 31/5

Den stora romantisk-klassiska musiktraditionen är bra till mycket.
Till exempel som grundstomme i nyskriven musik, med öppenhet för element från många olika genrer.
Konsertpianisten Johan Hugosson (uppvuxen i Lund, utbildad i London där han nu bor) slog på tisdagen till med två Palladiumkonserter som spelades in för en tv-produktion.
Programmet lades upp som en resa mellan olika platser, en tacksam och beprövad modell, och musiken skiftade därefter. Sammantaget kändes ändå Hugossons ambitiösa satsning med egna stycken snyggt musikaliskt sammanhållen.
Han hade hjälp av Vindla String Quartet och slagverkaren Måns Block (oftast på trälådan cajón) och bitvis tänkte man på Astor Piazzollas musik arrangerad med stråkar; dramatik och stora känslor, snärt och attack, gärna mollton och smak för stegvisa förflyttningar i melodin och stråk­arrangemangen.
Vi flängde mellan estniska Pärnu, slottet Alhambra i Spanien, polcirkeln, berget Sainte-Victoire i Provence, den engelska landsbygden och karnevalens Venedig. Många känslor, många stämningar, ofta mycket vackert. ”Rainy day” som utspelar sig i Paris visade sig till exempel vara lugn, ömsint och lite sorglig, med en fläkt från de franska impressionisterna, medan miljön kring den ödsliga brittiska herrgården i skymningen var spöklikt effektfull.
Resan i Londons tunnelbana blev hetsig. Meditationen i norrsken växlade mellan sprött folkmelodiskt, melankolisk tretakt och glad vals.
Arrangemangen gav Vindla alla slags uppgifter, som den mångsidiga gruppen klarade galant. Johan Hugossons presentationer av miljöer och tankar inför varje stycke satte tonen för lyssnarna och gav det hela en mera personlig touch.
Pianospelet var föga förvånande tekniskt briljant, med full klarhet och tydlighet genom allt mellan storslagna kraftfulla passager och stilla, flytande lyrik.
Gå till toppen