Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon satte dit näthetsare

När flera personer började hetsa mot somalier i en sluten Facebook-grupp sade Charlotte Sjölin emot. Sen skärmdumpade hon konversationen och skickade till polisen. Tack vare henne döms en 67-åring för hets mot folkgrupp.

Charlotte Sjölin skärmdumpade en rasistisk konversation på nätet och skickade till polisen. Det har fått en 67-åringen dömd.Bild: JANERIK HENRIKSSON (TT)/Privat (Bilden är ett montage)
– Det behövs fler som säger ifrån, säger 23-åriga Charlotte Sjölin.
Facebook-gruppen där hetsandet ägde rum påstås vara ett forum för "människor utan skygglappar".
Landskronabon Charlotte Sjölin gick med eftersom hon gillar politisk debatt, men blev snart varse att det bara var en specifik åsikt som var tillåten på sidan.
En av diskussionerna inleddes med att Charlotte Sjölin anklagades för att vara en "sådan som gillar Conchita Würst", den österrikiska artisten. Men snart övergick samtalsämnet till hets mot afrikaner i allmänhet och somalier i synnerhet.
I tråden deltog bland annat en 67-årig Malmökvinna, som kallar sig SD-medlem i inläggen. En av hennes uppdateringar handlar om människor från Somalia:
"Dom är satans ormyngel, alltså inga människor. De är sopor som ska brännas. Finns inget annat alternativ, dom ska brännas som dom råtter dom är".
Charlotte Sjölin gick i polemik, och innan hon blev utkastad från gruppen hann hon ta en skärmdump.
Eftersom 67-åringen använde sin egen Facebook-profil kunde polisen identifiera henne - och genomföra husrannsakan. Det ledde till att kvinnan åtalades för hets mot folkgrupp.
67-åringen erkänner att hon gjort uppdateringarna. Hon påstår att hon skrev dem i affekt efter att ha sett filmklipp där djur plågas och dödas i Somalia. Men tingsrätten konstaterar att det rör sig om en efterhandskonstruktion.
Domstolen anser att hennes inlägg är "mycket grovt och våldsbejakande" - och inte kan omfattas av hennes yttrandefrihet. Det anses bevisat att hennes motiv var att uttrycka missaktning mot människor med ursprung i Somalia och Afrika.
Gruppen hade 270 medlemmar som kunde se inlägget vid tidpunkten, därför anses kravet på spridning vara styrkt.
Egentligen borde straffet bli fängelse - men eftersom tingsrätten tror att 67-åringen inte kommer att återfalla i brott kommer hon undan med villkorligt straff och 40 dagsböter på 50 kronor.
Charlotte Sjölin tror att domen får effekt - men uppmanar fler att gå i polemik mot hetsandet och hatandet på nätet.
- Det sprids så mycket skit som inte är sant och ingen säger emot. Det behövs folk som säger att det inte stämmer.
Själv har hon flera gånger anmält grupper med rasistiska och sexistiska trådar till Facebook. Många har stängts ned.
– Det har varit de mest extrema sidorna som stängts ned. Någon handlade om att "mörda zigenare" en annan om att "alla tjejer är horor".
- Det krävs att jättemånga anmäler för att Facebook ska titta på det.
Som ung kvinna blir hon ofta rejält ansatt när hon säger ifrån.
– Vissa svarar med det gamla vanliga: att jag är en jävla hora som borde bli våldtagen. Så fort det är gubbar med så får man höra sånt.
Förundersökningen har genomförts av Malmöpolisens demokrati- och hatbrottsgrupp.
- Jag har själv aldrig hört eller varit med ett sådant här fall tidigare, att en skärmdump skickas in till polisen vilket leder till åtal och dom, säger Linda Rasmussen, åklagare specialiserad på hatbrott.

Fakta: Hatbrott

Hatbrott är ingen egen brottsrubricering, utan en straffskärpning baserat på gärningspersonens motiv.
Det handlar om huruvida motivet varit att kränka offret utifrån dennes religion, hudfärg, sexuella läggning, ursprung eller etnicitet.
Hets mot folkgrupp är ett eget brott, där hatbrottsmotivet är inbyggt.
Gå till toppen