Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Klara Svensson öppnar för OS

Klara Svensson öppnar för OS när internationella förbundet med kort varsel ger proffsboxare möjlighet att ställa upp i Rio i sommar.

Klara Svensson kan bli OS-aktuell efter nytt beslut från det internationella förbundet.Bild: JOEL MARKLUND
Med bara två månader kvar till OS i Rio startar så tog det internationella boxningsförbundet, Aiba, beslut om att ändra i stadgarna och tillåta proffsboxare i OS. Beslutet togs på en extrakongress i Lausanne.
– Synd att det kommer så tätt inpå, men det är ett kul beslut. Spännande, tycker Malmös proffsboxare Klara Svensson om möjligheterna som nu öppnas.
Hon lämnade amatörscenen för fyra år sedan och har sedan dess haft en framgångsrik proffskarriär där hon för ett år sedan gick en match om en världsmästartitel.
Hon ställer sig positiv till att vara med i sommarens OS, men förklarar att det inte är helt oproblematiskt och att ett deltagande inte bara ligger i hennes egna händer.
– Allt är helt nytt och jag får forska vidare lite, säger hon och förklarar att hon ska inleda med ett snack med sin promoter Nisse Sauerland och fördjupa sig i OS-viktklasserna och det nyligen utannonsera kvalet för proffsen som ska äga rum i Venezuela i juli.
I OS finns tre viktklasser på damsidan.
En OS-start skulle innebära att hon skulle behöva kliva ner från 63,5 kilo till 60, vilket är möjligt men inte går i linje med planerna på en match mot Mikaela Laurén. I den matchen ska hon tvärtom upp en viktklass.
– Ett OS är ett OS och det är något som alla är intresserade av, men ännu är det rätt så lite information som finns. De flesta proffsboxare har att ta hänsyn till inplanerade matcher och det gör att det finns en problematik med det upplägget och att beslutet kom så kort inpå. Beskedet borde ha kommit för ett år sedan. Samtidigt är jag glad att den nya Aiba-chef vill röra om i grytan. Han vill se de bästa på OS, säger hon.
Ännu finns inget datum för en match mellan Klara Svensson och Mikaela Laurén.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen