Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Blekingska nationen flyttar

Blekingska nationen bygger ett nytt studenthus med uppemot 200 bostäder vid Ideon. Dessutom flyttas hela nationsverksamheten från Väster till den nya anläggningen som beräknas vara klar våren 2019.

Blekingska nationen vill bygga nytt på Ideon vid Ole Römersväg. Bakom kuratorn Helene Andersson och ordf i stiftelsen Herulero, Johan Dalén, skall kanske det nya huset ligga.Bild: Ingemar D Kristiansen
Akademiska Hus har också långt framskridna planer på att bygga cirka 400 bostäder i samma område.
Det nya nationshuset ska byggas på en yta som i dag är parkeringsplats och ligger mellan Ideon och Vattenhallen. Priset är beräknat till omkring 200 miljoner kronor.
– Kommunen, universitetet och Akademiska Hus satte upp ett utmanande mål för ett par år sedan - att råda bot på bostadsbristen och öka beståndet av studentbostäder i Lund. Den utmaningen antog vi. Genom nybyggnationen får en större krets studenter möjlighet att ta del av Blekingskas verksamhet, säger Johan Dalén, ordförande i nationens bostadsstiftelse Herulero.
1960 byggde Blekingska nationen sitt nationshus på Väster. I området har nationen i dag ett hundratal studentbostäder.
– De nya bostäderna här invid Ideon ger Blekingska nationen en möjlighet att expandera. Det är ännu slå länge oklart vad som i framtiden kommer att hända med nationens studentbostäder på Väster. Vi är öppna för förhandlingar när det gäller de husen, säger Johan Dalén.
Nationen hade tidigare långt framskridna planer på att bygga en extra huskropp invid de övriga nationshusen på Måsvägen på Väster. Men för ett par år sedan började man föra diskussioner med Akademiska Hus om att få köpa en tomt i den nordöstra delen av Lund, i närheten av bland annat ESS, Ideonområdet och Medicon Village.
– Det ganska forsknings- och näringslivstunga området här vid Ideon tycker nog att det kan vara ett ganska trevligt inslag att få lite studentsocial verksamhet som grannar, säger Johan Dalén.
Något som regiondirektör Tomas Ringdahl, Akademiska hus, instämmer i.
– Det som är fantastiskt roligt är att vi kan locka nationsverksamheten hit och skapa lite mer liv på en plats där det inte är så himla kul efter klockan fem på kvällen. Och jag är inte säker på området är så kul mellan åtta och fem heller, säger Tomas Ringdal med ett leende.
Blekingska nationen på Måsvägen byggdes 1960.Bild: Ingemar D Kristiansen
Akademiska Hus har genomarbetade planer på att bygga uppemot 2 000 bostäder i Lund. Av dessa ska ungefär 500 placeras vid Tornavägen-Tunavägen och mellan 350 och 400 lägenheter i det så kallade "röda stråket" där Blekingska nationen nu kommer att bygga.
– Dagens läge på Väster är riktigt bra och inarbetat. Men möjligheten att bygga ett helt nytt nationshus, anpassat för 2000-talet är naturligtvis lockande. Dessutom har utvecklingen spelat oss i händerna - vi för diskussioner med kommunen och det ser ut som att vi kan komma att få både en busshållplats och en spårvagnsdito i vår absoluta närhet, säger Bert-Inge Storck, tidigare vd för Karlshamnsbostäder som tillsammans med Akademiska Hus utvecklat byggområdet.
– 75 procent av de nya bostäderna kommer att bestå av små lägenheter med toalett och pentry. Utöver det ska här finnas kombilägenheter för två personer och ett antal två- och trerumslägenheter, säger Bert-Inge Storck.
Gå till toppen