Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Företag bromsas av villfarelse kring ny lag

Otydlig regelbeskrivning ställer till det för bolag med alternativa systemlösningar för elektroniska personalliggare i byggbranschen. Helsingborgsbolaget Cikado möter ofta kunder som felaktigt tror att företagets mobilapp är olaglig.

Magnus Toth är vd för Helsingborgsbolaget Cikado.
Vid årsskiftet infördes lagen om elektroniska personalliggare i byggbranschen. Det handlar om ett passersystem och närvaroregistrering av anställda på byggarbetsplatser. Syftet är att motverka förekomsten av svartarbete och främja en sundare konkurrens inom byggbranschen.
Men sedan den nya lagen trädde i kraft anser en del leverantörer av elektroniska personalliggare att de har missgynnats. Problemet stavas ID06. Eller rättare sagt en feltolkning av regelverket kring denna systemlösning som utformats av Sveriges byggindustrier (SB) och godkänts av Skatteverket.
SB ackrediterar också systemleverantörer som erbjuder produkter som är kompatibla med ID06-system.
– Lagen säger endast att användarna måste registrera sina personuppgifter och stämpla in och ut från arbetsplatsen via en personalliggare. Men SB har basunerat ut att elektroniska personalliggare är synonymt med ID06-system. Då tror ju folk så klart att det är lagstadgat att man måste använda just ID06-system när det i själva verket inte alls är på det viset, säger Magnus Toth, vd för Helsingborgsbolaget Cikado.
På SB känner man inte igen sig i beskrivningen.
– Lagstiftningen är teknikneutral och jag har varit väldigt noga med att poängtera att ID06 är ett av flera alternativ som uppfyller lagens krav. Det är en trovärdighetsfråga att inte blanda ihop saker och ting som riskerar att snedvrida den sunda konkurrensen, säger Peter Löfgren, utvecklingschef på SB.
Cikado har utvecklat en alternativ lösning, en mobilapp som uppfyller Skatteverkets krav på teknisk utformning. Men Magnus Toth stöter ofta på patrull när han ska sälja in lösningen.
– Kunderna är väldigt frågande. De refererar till ID06-systemet och tror att vi har fått någon slags dispens av Skatteverket. Det är frustrerande och tar mycket onödig energi att behöva övertyga kunderna om att vår lösning överhuvudtaget är laglig.
För Magnus Toth är det ingen tröst att Skatteverket informerar att beställare fritt kan välja bland befintliga aktörer på marknaden. Han vill att Skatteverket ska göra ett förtydligande på sin hemsida om att det inte krävs ID06-system för att följa lagen om elektroniska personalliggare.
– Det handlar inte om att Skatteverket har gått ut med fel information, utan snarare att man inte har informerat tillräckligt tydligt. Det vore osannolikt om inte andra aktörer också tycker att det här är ett bekymmer när jag upplever problemet som ganska stort, säger Magnus Toth.
På Skatteverket är man medveten om den utbredda villfarelsen kring lagstiftningen.
– I byggbranschen och ibland även i media benämns ID06 som en lag, men det är det absolut inte. Det råder klart och tydligt en missuppfattning kring detta. Vi har också fått en del synpunkter på det här från leverantörer, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.
Varför justerar ni då inte informationen på er hemsida?
– Vi har ganska nyligen förstärkt vår beskrivning. Men vi följer utvecklingen och om någon uppfattar vår beskrivning som luddig så måste vi kanske förtydliga oss ännu mer, säger Conny Svensson.
Gå till toppen