Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Medborgarlön? Tack, men nej tack.

En garanterad basinkomst på 21 000 kronor i månaden utan något krav på motprestation – låter det intressant?
På söndagen säger schweizarna sitt i en folkomröstning. Och även om somliga kan uppfatta detta som ett erbjudande det inte borde gå att tacka nej till, är det med all sannolikhet just vad schweizarna kommer att göra.
Enligt en opinionsmätning publicerad av public service-bolaget SRG SSR är det bara 26 procent som stödjer förslaget. En klar majoritet, 71 procent är emot. Klokt nog.
21 000 kronor i månaden må låta mycket men ligger på gränsen för vad som i Schweiz betraktas som ekonomisk utsatthet, 60 procent av medianinkomsten.
I Finland förbereds ett försök med basinkomst, tänkt att inledas under nästa år. De summor som nämns där är blygsammare: 550–750 euro, alltså 5 000–7 000 kronor.
Den svenska välfärden bygger på att alla bidrar efter förmåga, att det i första hand är den enskildes sak att svara för sin försörjning. På så sätt skapas resurser för att ge en dräglig tillvaro även till dem som av olika anledningar – sjukdom, ålderdom, funktionsnedsättning – inte kan arbeta.
Men en dräglig tillvaro innebär i bästa fall just det och inte ett liv med guldkant. Inte ens i välståndets Sverige.
Och om den försörjda skaran ska omfatta även dem som av olika anledningar inte vill jobba lär basinkomsten bli därefter, det vill säga låg. Då är frågan också hur dräglig tillvaron blir.
Basinkomst eller medborgarlön riskerar att påverka samhällsekonomins incitamentsstruktur i grunden. Hur många är intresserade av att ta ett slitsamt jobb med låg lön om skillnaden mot att leva med basinkomst är försumbar?
Med medborgarlön försvinner det stigma som är förenat med att "leva på bidrag", tänker sig en del. Det är långtifrån säkert. Och om de arbetande även ska försörja dem som skulle kunna arbeta men väljer att inte göra det, lär viljan att bidra till det gemensamma inte stärkas.
De mer romantiska förespråkarna för medborgarlön föreställer sig hur arbetsbefrielsen ska släppa loss en flodvåg av kreativitet. Lösgjorda från försörjningstvångets bojor ska människor förverkliga sig själva, skapa konst, musik, stor litteratur. Eller njuta av konst musik och stor litteratur som andra skapar. Odla sin trädgård, bildligt och bokstavligt. Växa som människor. Umgås, skapa och utveckla relationer.
Så mycket mer än fria fantasier – behagliga att försjunka i – är nog inte detta.
Det skulle kunna hävdas att det i Sverige och andra välfärdsstater redan finns en basinkomst: försörjningsstöd i olika former, eller socialbidrag, som det vanligen kallas. Och denna tillvaro har mycket lite att göra med romantikernas drömmar.
Att under längre tid leva på socialbidrag, som förtidspensionär, sjukskriven eller arbetslös, är knappast en tillvaro att avundas. Det innebär i många fall ett begränsat, och på alla plan fattigt liv.
Medborgarlön kan också vara en förskönande omskrivning för att kallt och kalkylerat räkna bort dem som inte anses duga, de icke tillräckligt produktiva. Cynism förklädd till omtanke, helt enkelt.
De flesta människor behöver den struktur ett arbete ger, uppskattar känslan av att vara behövd, av att bidra. Livet är och ska vara mycket mer än arbete, men ett liv utan arbete riskerar i många fall att bli torftigt. Ekonomiskt, mänskligt – på alla sätt.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen