Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Påven förlänger Sverigebesöket - bjuder på mässa i Malmö

Påven ändrar i sin kalender - förlänger sitt Sverigebesök. Istället för att åka hem samma dag väljer påve Franciskus att tillbringa natten i Sverige. Och bjuder på mässa i ”Malmö-området.” Ett stort säkerhetspådrag väntas - det finns en hotbild mot påven.

Schweizergardet i aktion i Vatikanstaten.Bild: GIULIO BROGLIO
Kristi ställföreträdare på jorden - mer känd som påven - gör ett sällsynt Sverigebesök i höst. Den 31 oktober anländer påve Franciskus till Lund för att uppmärksamma reformationens 500-årsdag.
Evenemanget i Lunds domkyrka kommer att direktsändas i Sveriges Television.
Under onsdagen kom beskedet att påven även bjuder på ett event i Malmö arena i Hyllie. Där kommer 10 000 besökare få se påven, lyssna på artister, körsång och se film.
Tanken var först att Franciskus bara skulle spendera dagen i Lund och Malmö för att sedan flyga hem till Vatikanen.
Men nu meddelar Radio Vaticana, Vatikanstatens officiella radiostation, att påven väljer att övernatta på svensk jord. När han vaknar upp i Sverige tisdagen den 1 november kommer han även att fira med en katolsk mässa.
Men exakt var är ännu inte känt. Hemlighetsmakeriet är stort. Katolska kyrkan i Sverige meddelar bara: ”På en plats i Malmö-området som ännu inte är bekräftad.”
Resan till Sverige kommer att omgärdas av ett stort säkerhetsarrangemang. Svensk polis och Säpo ska tillsammans med påvens egna livvakter stå för säkerheten.
1981 utsattes påve Johannes Paulus II för ett mordförsök när han färdades i en öppen jeep i Vatikanen. Han träffades av fyra skott, bland annat i buken, men överlevde.
Vatikanen har en egen välkänd armé som går under namnet Schweizergardet. Den 130 man starka styrkan ses ofta i färgglada och randiga uniformer i Vatikanen.
I händerna har de hillebarder - en spjutyxa från medeltiden. Men de arbetar även civilklätt med dolda pistoler och automatvapen.
Enligt Domenico Giani, påve Franciskus personliga livvakt, finns det en hotbild mot påven.
– Hotet kommer inte bara från Isis. Isolerade handlingar kan utgöra en ännu större risk eftersom de är så oförutsägbara. Jag tänker på fanatiker, psykiskt sjuka individer och helt enkelt personer som gör något bara för att få medieuppmärksamhet, sa livvakten i en intervju med den italienska polisens personaltidning Polizia Moderna förra året.
Domenico Giani tacklade själv omkull en kvinna i Vatikanen 2009 efter att hon försökt kasta sig över påve Benedictus XVI. I samband med attacken bröt en kardinal både benet och höften.
Till sin hjälp har påven även en skottsäker bil, ibland kallad påvemobilen. I den kan han stå upp så att han blir väl synlig för stora folkmassor.
Vid flera tillfällen, när påven rest utomlands, har bilen specialbyggts på plats och sedan lämnats kvar i landet.
Påve Franciskus besök blir det första påvebesöket i Sverige sedan Johannes Paulus II var här 1989.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen