Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Mysmorden på Näset

Mysmord med Midsomerkänsla – fast på Näset. Deckarduon Christina Olséni och Micke Hansen guidade Sydsvenskan mellan några av nyckelplatserna i kriminalkomedin "Fågelskådarna".

De träffades på tennisbanan. Hon hade en dröm att skriva deckare, han hade ett förflutet inom musik och tv. Samarbetet resulterade i humoristiska deckare som utspelas på Näset.
I böckerna får läsarna följa livet på polisstationen i Skanör, en rad oväntade dödsfall och charmiga karaktärer i dråpliga situationer.
Christina Olséni och Micke Hansen.Bild: Micaela Landelius
Valet att börja skriva kriminalkomedi var aldrig svårt.
– Jag läser alltid deckare. Det är lite som att lägga ett pussel och det ger ett driv i läsandet, säger Christina Olséni.
– Humorn är viktig i våra böcker. Det är snälla deckare, säger Micke Hansen.
Rundturen på Näset visar att var och varannan byggnad förr eller senare figurerar i böckerna. Karaktärerna handlar mat på ICA Nära Torgboden i Falsterbo och köper glass på Da Aldo i Skanör. Några lokalprofiler har också letat sig in i handlingen. Vid första stoppet möter vi Leif Carlsson i skytteklubben.
Christina Olséni berättar hur "Torparen", som han kallas, kom till undsättning när författarna körde fast i sanden när de gjorde research på Knösen.
– Vi blev tacksamma när han kom där som räddaren i nöden. Han har till och med fått en replik, säger hon.
I författarskapet har Christina Olséni och Micke Hansen lagt sig an att skriva om platser som ligger nära hjärtat. Hon har vuxit upp på Näset, han är inflyttad från Lund.
– Vi hittar inte på ställen om det inte behövs. Allt finns ju redan här. Folk ska känna igen sig, säger Micke Hansen.
De berättar också att de är noga med att inte lägga för mycket värderingar i böckerna. Karaktärerna får stå för tyckandet och tänkandet om det som händer på Näset.
De har fått mycket positiv respons från läsare som känner igen sig i deras böcker.
– Det är en intressant mix på Näset. Sommarboende som kommer några veckor om året och folket som lever här året runt. Det finns mycket under ytan som är spännande att skildra, säger Micke Hansen.
– Vi älskar området. Det är en så vacker miljö. Här finns utrymme för ett och annat mord, säger Christina Olséni.

Om böckerna

Micke Hansen har tidigare arbetat som låtskrivare, artist och manusförfattare till TV. Christina Olséni är i grunden civilekonom och entreprenör. Båda är bosatta på Falsterbonäset och skriver numera på heltid.Fågelskådaren är andra delen i serien Mord i Falsterbo, som ges ut av Massolit förlag.

Tio nyckelplatser i kriminalkomedin "Fågelskådarna"

Duon bakom Mord i Falsterbo bjöd med Sydsvenskan på en deckarvandring runt Näset. Här är tio nyckelplatser i boken "Fågelskådarna".
Skjutbanan vid banvallen:
Skjutbanan Skanör/Falsterbo.Bild: Micaela Landelius
Utdrag ur boken: ”Är du säker på att det vi ska göra är tillåtet?” sa Ragnar oroligt. ”Jadå, vi har ju till ochmed tillstånd från polismyndigheten. Inte skriftligt, men muntligt.” Egon nickade mot Mårtensom stod en bit bort och imponerat studerade hagelbössan.
Betydelse i boken: "En plats som ger en ny inriktning i boken".Christina Olséni: "Jag är uppvuxen på Näset och har hört skjutandet på avstånd, men inte varit här förrän vi var igång med boken och testade lerduveskytte".
Hagarondellen/Skanör:
Hagarondellen.Bild: Micaela Landelius
Utdrag ur boken: ”Jag skojade bara”, sa Mårten och försökte hålla masken. Han tänkte på det som Frugansagt till honom genom alla år: ”Tänk först och tala sedan.” Att han hade så svårt att lära sigden ordningen.
Betydelse i boken: "En av huvudkaraktärerna bor här i ett ständigt renoveringsobjekt med utsikt över rondellen."Micke Hansen: "Det är inkörsporten till Skanör och Falsterbo. Alla känner till den."
Skanörs ljung vid campingen/Falsterbo:
Skanörs ljung.Bild: Micaela Landelius
Utdrag ur boken: Johan Ekblad landade, efter en kort och högst oplanerad luftfärd, i det daggvåta gräsetnedanför fågeltornet. Det var tur att han redan var död, för annars hade det gjort fasligt ont.Fast tur var det verkligen inte. Johan Ekblad hade nämligen haft helt andra planer för dagenän att dö.
Betydelse i boken: "Boken inleds just på den här platsen."Christina Olséni: "Det är en väldigt speciell och annorlunda plats. Rofylld och spännande på samma gång."
Strandbaden:
Falsterbo Strandbad.Bild: Micaela Landelius
Utdrag ur boken: Egon hade i sig inga problem med insekter, inte fåglar heller för den delen. Det var Elisabethhan inte stod ut med. Och plastbestick.
Betydelse i boken: "Utredningen tar fart här och många pusselbitar faller på plats."Micke Hansen: "De flesta på Näset har någon anknytning till Strandbaden. Både gamla och nya Strandbaden".
Falsterbo kyrka:
Falsterbo kyrka.Bild: Micaela Landelius
Utdrag ur boken: Ragnar hade ingen familj i livet och inga nära vänner bortsett från Egon, så på höger sidahade man därför placerat ett femtontal pensionärer från S:t Knuts äldreboende. Egon höll påatt snubbla över Veras rollator när han gick fram för att skaka hand med alla.
Betydelse i boken: "Den kommer till användning. En viktig återförening sker här."Christina Olséni: "Ett av mina barn är döpt här och två i Skanörs kyrka. Det är en plats som symboliserar viktiga händelser i många människors liv."
Kärleksstigen:
Kärleksstigen.Bild: Micaela Landelius
Utdrag ur boken: Då inga andra sittplatser stod till buds slog sig Egon motvilligt ner bredvid Elisabeth. Haninsåg till sin bestörtning att de båda var klädda i morgonrock och hoppades innerligt attingen av grannarna skulle få syn på dem.
Betydelse i boken: "Det är en knutpunkt. Flera karaktärer bor här."Micke Hansen: "Jag blev bara glad första gången jag kom hit och hörde namnet. Det är ett vackert stråk".
Skanörs kyrka:
Skanörs kyrka.Bild: Micaela Landelius
Utdrag ur boken: När Mårten var på väg bort mot sin provisoriska arbetsplats vände han sig om. ”Inte ett ordom detta till Lisa. Uppdraget är ytterst konfidentiellt och stannar mellan dig och mig.”
Betydelse i boken: "Den är återkommande i böckerna. I den här boken utnyttjas kryptan på ett speciellt sätt."Christina Olséni: "En av de vackrast belägna kyrkor jag vet och jag gick i förskola ett stenkast härifrån."
Församlingshemmet:
Församlingshemmet.Bild: Micaela Landelius
Utdrag ur boken: Elisabeth hade tagit med sig en liten flaska Flaggpunsch som låg på kylning iförsamlingshemmets frysfack och Märta hade bidragit med hemkokt hallonsylt frånträdgårdens bär.
Betydelse i boken: "Det är en mötesplats för flera generationer." Christina Olséni: "Vi gillade direkt tanken på att polisstationen och församlingshemmet skulle dela lokaler."
Polisstationen:
Församlingshemmet/polisstationen Skanör.Bild: Micaela Landelius
Utdrag ur boken: Lisa sträckte sig efter sitt block och en penna och gick rakt på sak. ”Ni var på heden i morse.Hände det något särskilt där som ni skulle vilja berätta för oss?”
Betydelse i boken: "Den är navet. De äldre håller till i församlingshemmet på undervåningen, poliserna på övervåningen. Det blir många spännande möten och en del konflikter."Micke Hansen: "Det är tankemässigt en viktig byggnad. En perfekt byggnad för vår bok, både med tanke på utseendet närheten till kyrkan."
Naturistcampingen i Skanör:
Naturistcampingen Skanör.Bild: Micaela Landelius
Utdrag ur boken: Fredrik vek undan med blicken när Torsten Sand kom gående emot dem i bara mässingen. Mårten och Fredrik hälsade på honom, men det kändes absurt att stå och skaka hand med enspritt språngande naken karl.
Betydelse i boken: "Det blir lite avklätt och en del oväntade händelser."Christina Olséni:"Jag har vuxit upp på Näset, men kände inte till att campingen fanns. Det finns väl en viss mystik kring saker man inte känner till."
Gå till toppen