Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

På måndag startar ramadan

På måndag, vid soluppgången, startar årets ramadan. Den muslimska fastemånaden brukar väcka en rad frågor. Al-Bayan kvinnoförening och studieförbundet Ibnrushd var på plats på Triangeln för att svara på en del av dem.

Kaoula Channoufi ser fram emot måndag då ramadan startar. Hon märker att många vet vad ramadan är.Bild: Lars Brundin
Det doftar gott från det vita pagodliknande tältet där Kaoula Channoufi och flera andra kvinnor från Al-Bayan dukat upp kakor och marockanskt te att bjuda nyfikna Malmöbor på.
– Marockanskt te ska njutas med alla sinnen. Först häller man upp det i en lång porlande stråle så att man kan höra det, säger Kaoula Channoufi.
Man ska avstå från att skvallra, att säga fula ord, svära. Det är bra att fundera på hur mycket man skvallrar hela tiden. Jag vet många som stänger av Facebook under ramadan.
Hon har varit på plats i tältet på Triangeln ett par timmar och mött en del frågor.
Läs också Nu inleds årets muslimska fastemånad
– Det känns som om många vet vad ramadan är. Några undrar hur vi kan kalla det för en nysvensk tradition. Men om 400 000 ska fasta i Sverige så är det väl en tradition?
Under fredagen svarade medlemmar i Al-Bayan kvinnoförening och studieförbundet Ibnrushd på nyfikna Malmöbors frågor.Bild: Lars Brundin
Hon ser själv fram emot fastemånaden som egentligen handlar om så mycket mer än att avstå från mat och dryck under dygnets ljusa timmar.
– Man ska avstå från att skvallra, att säga fula ord, svära. Det är bra att fundera på hur mycket man skvallrar hela tiden. Jag vet många som stänger av Facebook under ramadan, säger Kaoula Channoufi.
Hon kommer att vara ledig under fastemånaden.
– Min termin på socionomutbildningen har precis tagit slut. Det är många som passar på att ha semester under ramadan.
Kaoula Channoufi har fastat många gånger, den här helgen trappar hon ner sitt ätande för att förbereda sig.
– Jag gör det för att det inte ska bli en chock på måndag. De första dagarna är svårast.
Hon säger att det som gör det lätt för henne att fasta är att fastan skapar stor samhörighet.
– I min familj hinner vi sällan äta tillsammans för vi har så olika tider. Nu ska vi göra det under en hel månad. I slutet av ramadan kan jag känna en saknad över att den redan är slut.

FAKTA

Tre saker att ta fasta på

1. Ramadan är den muslimska fastemånaden och den nionde månaden i islams kalender som följer månen, vilket också innebär att den inträffar elva dagar tidigare varje år i den västerländska kalendern som följer solen.
3. Den muslimska fastan, sawm, genomförs till minne av tidpunkten då profeten Muhammed började få uppenbarelser från Gud för drygt 1 400 år sedan.
4. Under ramadan ska muslimer inte äta, dricka eller röka från soluppgången till solnedgången. Man ska dessutom avhålla sig från sex, behandla sina medmänniskor väl och skänka gåvor till fattiga.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen