Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Rebstar: Det är inte särskilt coolt för en rappare att tala om kärlek på det här sättet

Efter åtta års väntan kommer nu Malmörapparen Rebstars debutalbum. En känslorik och hemlighetsfull historia om jakten på en och samma tjej. Nu väntar New York, men mest längtar Rebstar efter att få styra upp en riktigt fet Malmöspelning.

Rebin Shah är lika med Rebstar.Bild: Lars Brundin
Det finns vissa historier som biter sig fast och som upprepas varje gång man ska berätta om en person. I Rebin Shahs fall ser historien ut ungefär så här: Rosengårdskille sticker till Skottland för att plugga juridik – hoppar av för att åka hem och skapa sig sitt musikalias Rebstar – samarbetar med världsstjärnor som Drake, The Weeknd och Trey Songz och blir ett av Sveriges allra största rapnamn internationellt.
Och även om den historien stämmer, så finns det så väldigt mycket mer i hans historia. Fast något har hela tiden saknats. Men nu kommer det. Debutalbumet ”Girls like Nicole”.
Sedan genombrottet 2008 har det släppts mixtejper, singlar och ep:s, men aldrig något helt album.
Hur kommer det sig att debutalbumet kommer först nu?
– Det är första gången jag känner att jag har en fullängdare som jag kan stå bakom. Det är lite som Quentin Tarrantino. Han var involverad i massa filmer innan, men det var först med ”Pulp Fiction” som han kände att det här var hans debutfilm. Samma sak med mig. Det här är debutskivan för det här är musiken jag vill turnera med ett liveband med, säger Rebstar.
Har det varit karriärmässigt klokt så här i efterhand att vänta så länge med debutalbumet?
– Det är lätt att vara efterklok och det har funnits många fantastiska stunder där jag känt att om jag släpper en skiva imorgon så kommer jag att få alla ögon på mig. Men jag vill att musiken ska tala och nu kommer den.
Denna vecka släpps albumet ”Girls like Nicole” och det är ett album som förvånar även Rebstar.
– Jag lyssnade på skivan idag och har inte gjort det på ett tag och jag blev förvånad själv för det låter så annorlunda. Inte bara annorlunda från vad jag gör, utan från vad alla gör. Man följer ofta trender och blir inspirerad av det aktuella, men inte på denna skiva. Man vet inte vilken era den kommer ifrån.
Exakt vad är det som gör att du blir förvånad?
– Att jag vågar sätta mig själv i en sådan här position. På den här skivan blottar jag mig hundra procent. Det är inte särskilt coolt för en rappare att tala om kärlek på det här sättet. Det brukar vara ”I don’t chase them – I replace them”, men på den här skivan är det tvärtom. Jag jagar samma tjej hela tiden, medan alla andra jagar mig. Många tycker att det inte är coolt, men jag tycker att det är coolt. Get in touch with your feelings.
Vem är Nicole?
– Det är det alla vill veta. Vi får se om någon kan klura ut det. Alla har sina teorier.
En kväll för några år sen var Rebin Shah ute en natt och skulle gå till Stippes och hämta med sig mat hem. Utanför Stippes stod en bil. I den satt fem killar som inte såg särskilt glada ut. De stirrade på Rebin och någon pekade. Rebin hann tänka ”nu blir det konfrontation”. En av Malmös mer kriminella killar fanns i gänget och tog ett steg fram mot Rebin och frågade ”är det du som är Rebstar?”.
– Jag svarade ”ja” och killen sken upp och sa ”jag fucking älskar din låt med Trey Songz. Den får mig att tänka på mitt ex” och så började han sjunga refrängen. Det var härligt. Jag fick honom att släppa masken och göra det okej att prata om känslor.
Vi spolar fram några år i tiden. En kväll körde Rebin Shah runt i stan med sin nya bil och en polare. Rebin har ofta upplevt att folk i Malmö har haft en uppfattning om honom som inte stämmer. Och när de har träffats så har det gjort honom tillbakadragen, vilket gjort att de andras uppfattning har förstärkts för de tror att han är tyst för att han är dryg. Men idag är kärleksbudskapet och öppenheten en stor del av Rebstars liv. När Rebin och hans polare satt där i bilen så närmade de sig ett övergångsställe och polaren sade ”kolla, vilket feta skor den killen har”.
– Jag sade direkt ”rulla ner rutan och säg det till honom”. Min polare tvekade, men jag sa ”gör det” och han gjorde det. Killen blev så fucking glad. Om du har något positivt att säga – säg det. Du vet aldrig vad du kan göra för en annan människa för att berika dens dag. Vi behöver vara lite varmare.
Rebstar.Bild: Lars Brundin
Debutalbumet släpps såklart på Rebstars eget skivbolag Today is Vintage som finns i Malmö. Han är själv vd för bolaget där fem personer jobbar. De har haft en listetta i Ungern med artisten Kállay Saunders och jobbar med bland andra rapparen Saint och komikern Almushi. Entreprenörsandan är en stor del av historien kring Rebstar. Är han i USA så är det ekonomimagasinet Forbes som gör den stora intervjun. Och det är ingen slump. En gång sade en framgångsrik skivbolagsperson till honom att musikkarriärer handlar 10 procent om musikalisk talang och 90 procent om business.
– Min roll på skivbolaget är att förverkliga våra drömmar. Visionen är att vi ska bli ett av de mest framgångsrika bolagen i världen.
Den kommande veckan väntar en tripp till New York. Två spelningar väntar. En på Northside-festivalen och sen ett eget gig i Brooklyn.
– Det är första gången jag ska gigga i New York och för mig är det extra speciellt. Jag har tre favoritstäder: Malmö, New York och Paris. New York känns som hemma för mig. Det är lite rough och folk har hårt skal precis som här i Malmö.
Han kan se på Spotify-statistiken att han har en hel del lyssnare i New York. Något som är ovanligt inom den svenska rap-världen, eftersom de största hiphop-namnen i Sverige rappar på svenska.
– Det finns massor av grymma rapartister i Sverige, men jag vet inte varför de skiftat från engelska till svenska. Det svaret har jag inte.
Efter New York-konserterna så blir det även ett mindre gig i Malmö. Den 1 juli ska de göra en showcasespelning på Grand Öl & Mat, men till hösten hoppas Rebstar kunna komma ut och turnera på ett helt annat sätt. En ordentlig turné med riktiga livemusiker.
– Jag vill verkligen göra en riktigt fet spelning i Malmö. Jag känner mer press att styra upp en sådan Malmökonsert än vad jag känner för New York-spelningen, för man måste leverera på hemmaplan, skrattar Rebstar.
Vad betyder Malmö för dig?
– Malmö är som min första kärlek. Man kan inte bli av med den. Ibland fastnar folk i bubblan att det inte finns något att göra här, men det finns massor att göra i Malmö om man bara öppnar ögonen. Det är Malmö for life.
Håll koll på Malmös musikliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen