Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Knivbeväpnad man som sköts av polisen fortfarande livshotande skadad

Den knivbeväpnade man som sköts på söndagskvällen av polisen på Gustav Adolfs torg har fortfarande livshotande skador. Han är misstänkt för mordförsök på poliser.

Bild: Patrick Persson
Mannen, som är född 95, träffades av flera skott från polisen.
Det började vid 23-tiden med ett larm om ett större slagsmål – och när polisen kom till platsen påträffades en ensam, knivbeväpnad, man. De exakta omständigheterna är ännu oklara, men klart är att polisen sköt mannen efter att han vägrat släppa kniven.
– Han hade en kniv och släppte den inte på uppmaning utan gick till angrepp mot polisen istället, säger Ulrika Olsson, inre befäl vid polisen.
Bild: Patrick Persson
– Mannen är träffad med mer än ett skott. I bröstet, arm och ben. Han är misstänkt för försök till mord på polispersonal.
Flera polispatruller var på plats när skotten avlossades.
Antalet skott är inte klarlagt, men flera olika vittnen på plats berättade för Sydsvenskan att de hört fem skott.
Två kvinnor berättar att de passerade torget precis i samband med skjutningen. De såg poliser med dragna vapen och hörde skotten.
– Vi trodde han var död, men sen såg vi att han fick en mask över ansiktet när ambulansen kom, säger en av kvinnorna.
Bild: Patrick Persson
Ett ytterligare vittne som har kontaktat Sydsvenskan berättar att han var en bit in på Stadt Hamburgsgatan när han hörde polisen ropa från torget. Då gick han fram för att se vad som hände.
– De bad honom släppa kniven fem-sex gånger. Sen började han springa mot en av poliserna. Då ska poliserna ha skjutit första gången, enligt vittnet. Mannen föll ihop, men reste sig igen – och då sköt polisen på nytt, berättar han.
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Daniel Jonasson, inre befäl Malmö, säger att det var mer än en polis som sköt.
– Vad jag hört muntligen var det mer än en skytt, säger han.
Efter ungefär en halvtimme på plats lämnade ambulansen platsen med den skjutne mannen och körde till Skånes universitetssjukhus i Malmö.
De första sjukvårdsinsatserna gjorde dock polisen direkt efter skjutningen.
– Det gjordes så fort han var säkrad, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral.
Polisens skjutning utreds av polisens Särskilda utredningar, SU, det som tidigare kallades interna utredningar, IU.
De inblandade polisernas vapen är inlämnade för teknisk kontroll. Då undersöks bland annat hur många patroner som finns kvar i dem. Tekniker har också samlat in tomhylsor på platsen.
Parallellt bedrivs en utredning om misstänkt mordförsök på poliser.
Tillståndet var fortsatt allvarligt för den skottskadade mannen under måndagskvällen.
– Han hade fortfarande livshotande skador klockan 19, säger Gunilla Milstam vid Region Skånes presstjänst.
Under natten undersökte polisens tekniker platsen för skjutningen på Gustav Adolfs torg i centrala Malmö.Bild: Patrick Persson

Fakta: Skjutningar

Polisen skjuter verkanseld mot personer i snitt tjugo gånger per år, och varningsskott ungefär lika ofta. Vid ytterligare runt 200 tillfällen per år drar polisen sitt vapen och hotar att skjuta.
Antalet skjutningar varierar kraftigt från år till år, enligt en rapport från polisen. 2011 sköt polisen vid 61 tillfällen, 2013 vid 29 tillfällen. De senaste 25 åren har i snitt en människa per år dött av polisens kulor. Myndigheten gör cirka 1,3 miljoner ingripanden per år.
Sedan 2003 använder polisen hålspetsammunition som expanderar vid träff och därför orsakar större skador. Fördelen är att kulorna stannar i kroppen vilket minskar risken för att tredje man ska bli träffad.

Fakta: Så många avlider efter att polisen skjutit

2010: 0
2011: 1
2012: 0
2013: 4
2014: 3
2015: 2
Källa. Polisen.

Tipsa oss!

Var du på plats? Vet du mer? Kontakta Sydsvenskans reporter på 040-281374 eller jens.mikkelsen@sydsvenskan.se!
Gå till toppen