Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

LKF tänker nytt för Brunnshög

När LKF planerar för sitt första husbygge på Brunnshög så sker det enligt ett nytt koncept där delning är central och grannar delar på prylar.

Link arkitektur har ritat ett passivhus med solenergi på taket.Bild: Link arkitektur
LKF presenterade förutsättningar för fyra arkitektfirmor. Link arkitektur kallar sitt koncept "Sharing is caring" och slår fast att i framtidens Brunnshög är dela det nya äga. Bilpool och gemensamma utrymmen finns med men här går man längre.
– Man kan välja bort ägandet. Det viktiga är funktionen och i mindre bostäder har man inte heller plats att äga så mycket, säger Alexandra Adriani, kontorschef på Link arkitektur i Malmö.
Förutom smarta energisparande funktioner ska grannarna också kunna koppla upp sig och ihop sig för att dra nytta av varandra.
– Någon kanske har en borrmaskin och någon en symaskin som man kan låna. Men det kan också handla om att sitta barnvakt eller åka och handla, säger Alexandra Adriani.
Som ett kollektiv?
– Fast på ett modernare vis där man väljer själv. Hela tanken är att förbruka och konsumera mindre.
Vid entrén ska det finnas parkeringsplatser för de två elbilar som ingår i husets bilpool.
Den som vill ha egen bil får hyra plats i ett parkeringshus ett par hundra meter bort. Det finns även en cykelpool med elcyklar. Allt laddas på plats och klimatsmart ska det vara.
– Det är ett grundkoncept att forskningen ska värma staden. Här kan vi utnyttja rest- och överskottsvärme från ESS och Max IV. Husen förses med solceller på taket och batteri i källaren som laddas på natten då elpriserna är lägre, säger Håkan Nilsson, fastighetschef på LKF.
Men bygget blir inte billigare än andra hyreshus.
– Det blir inte billigare eftersom det går utöver standard, säger Dennis Kerkhof, projektledare på LKF.
– Men nästa gång vi bygger ett liknande koncept är målsättningen att det ska bli billigare, säger Håkan Nilsson.
Byggnaden är uppdelad i tre huskroppar med förbindande trappor och det finns endast en hiss.
– All yta är i princip boendeyta, säger Alexandra Adriani.
De 50 lägenheterna är fördelade på ettor till fyror men det är också lite flexibelt eftersom det även finns innerväggar att låna. "Genom att hyra fastighetens gemensamma teleskopväggar kan lägenheten förändras för nya förutsättningar i livet."
Planerna finslipas fortfarande men LKF räknar med byggstart nästa år och inflyttning vid slutet på 2018.
Gå till toppen