Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Med nationaldagen som svepskäl

Nationaldagen är bara ett svepskäl. Det är vänskapen som firas på bryggan i Slottsparken. – Vi gör det mesta möjliga av allt som går att fira, säger Åsa Kristoffersson från den prisbelönta aktivitetssajten Citypolarna.

Nationaldagsfirandet på bryggan i Slottsparken har blivit så populärt att Åsa Kristoffersson, från Citypolarna och Nina Jansdotter från 38+, fick hänvisa besökare till gräsmattorna.Bild: Lars Brundin
I fem år i rad har Citypolarna firat Sveriges nationaldag på en brygga i Slottsparken. Första året kom ett 60-tal, i fjol 160, och i år räckte bryggan inte längre till. De 360 anmälda fick sprida ut sig över parken.
– Det började med att vi hade en after work-picknick här en gång. Sedan kom någon på idén att vi borde fira nationaldagen tillsammans, berättar arrangören Åsa Kristoffersson.
– Och vi gör det mesta av allt som går att fira.
I år har även Facebookgruppen 38+ anslutit sig.
– Många av våra medlemmar har tappat sitt nätverk på vägen och behöver en nystart, säger Nina Jansdotter, en av gruppens administratörer.
– För mig är nationaldagen bara ännu en möjlighet att träffa människor och umgås.
Agnetha Skallberg och Annelie Kronohage njöt i folkhavet på bryggan i Slottsparken.Bild: Lars Brundin
I myllret på bryggan sitter kompisarna Agnetha Skallberg och Annelie Kronohage och njuter. De sippar champagne och äter jordgubbar med en svensk flagga som picknickfilt.
– Jag är väldigt patriotisk och brukar måla svenska flaggan i ansiktet när jag går på handboll, säger Annelie Kronohage.
– Jag är dålig på att fira sådant här, men det var i alla fall jag som tog med mig flaggan. Det är min sons. Han brukar ha den när han går på fotboll. Han har en sådan där vikingahjälm också, med gula flätor på sidorna. Men jag tänkte att det kanske blir för mycket, säger Agnetha Skallberg och skrattar.
Turisten Teri Wen från Taiwan visste inte att det var nationaldag. Hon ville bara ha en snygg bild på slottet - med en flagga i förgrunden.Bild: Lars Brundin
Båda hyllar initiativ som Citypolarna och 38+. För som Annelie Skallberg säger:
– När man vill så händer det något.
CityPolarna belönades med Relationspriset 2009, Motiveringen löd: "CityPolarna har uppmuntrat och möjliggjort att gammal som ung, man eller kvinna, oavsett utbildningsnivå, kulturell bakgrund eller civilstånd, skapat relationer och utvecklat vänskap i verkliga livet och på flera platser i landet."
Gå till toppen