Burlöv

Burlöv är en av årets superkommuner

Burlöv kvalar in högre än Malmö när årets superkommuner rankas. – Att vi kommer sexa i Sverige är oerhört skojigt. Det ger oss råg i ryggen, säger Lars-Åke Ståhl, kommundirektör.

"Det är många små avgörande faktorer som visar att Burlöv är i stark utveckling och rör sig i rätt riktning", säger Lars-Åke Ståhl.Bild: Sandra Henningsson
Burlöv landar på en hedrande sjätteplacering bland landets storstadskommuner när tidningen Dagens Samhälle för andra gången utser årets superkommuner.
Lars-Åke Ståhl menar att det alltid är glädjande när kommunen placerar sig högt i undersökningar, men att det känns extra bra att bli en superkommun eftersom rankingen i så hög utsträckning tar fasta på det långsiktiga perspektivet.
– Kommuner mäts på längden och tvären i olika undersökningar, men det som är intressant här är att se hur väl rustade vi står inför framtiden.
Superkommunerna har utsetts genom att utvärdera åtta olika framgångsfaktorer. Fyra som tar fasta på utvecklingen under de senaste fem åren – och fyra som siktar framåt.
– Egentligen handlar det inte så mycket om placeringen. Det handlar om kommunens färdriktning och resultat som gör att vi långsiktigt kan attrahera nya invånare, säger Lars-Åke Ståhl.
En av faktorerna som lyft Burlöv i undersökningen är kommunal ekonomi, där kommunen rankas i Sveriges toppskikt.
– Skolan är också oerhört central. Burlöv har klättrat 120 placeringar i Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) mätning på fyra år. Det betyder mycket för inflyttningen, säger Lars-Åke Ståhl.
Sammanlagt ingår 29 kommuner i kartläggningen av landets största kommuner.
Hur kändes det att klå Malmö i den här rankningen?
– Det är klart att det stimulerar. Det är alltid lite extra kittlande att slå en grannkommun, säger Lars-Åke Ståhl.

Här är årets tio starkaste storstadskommuner

1 Solna.
2 Sundbyberg.
3 Lund.
4 Sollentuna.
5 Täby.
6 Burlöv.
7 Malmö.
8 Stockholm.
9 Sigtuna.
10 Danderyd.

Här är årets tio starkaste storstadskommuner

1 Solna.
2 Sundbyberg.
3 Lund.
Gå till toppen