Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmöoperans nya orkestersal invigs – kan bli Sveriges främsta inspelningsstudio

På tisdagen invigs Malmö operas storsatsning. Nästan 1 700 kvadratmeter nybyggd yta med en större orkestersal ska skapa ännu bättre förutsättningar för Operan att utvecklas lagom till operaorkesterns 25-årsjubileum.

Malmöoperans chef Bengt Hall (i blå tröja) blickar ut över den nya orkestersalen och delar av orkestern som repeterar.Bild: Hussein El-alawi
Det har i många år pratats om arbetsmiljöproblem på Malmöoperan när det gäller repetitionsytor. Repetitionslokalen för den 62 musiker stora operaorkestern har kallats ”skolådan” och varit alldeles för liten och framför allt haft för lågt i tak.
Vissa musikerkrävande verk har inte gått att repetera i orkesterlokalen, utan istället har man tvingats repetera på stora scenen.
– Scentid är det dyraste i teater- och operahus. Dessutom har det låga taket i repetitionslokalen gjort att man bara kunnat hålla på till en viss nivå innan det blir ett arbetsmiljöproblem, berättar Malmöoperans vd Bengt Hall.
Men på tisdagen invigs lösningen på problemet. Den nya byggnaden där orkestersalen finns har kostat 68 miljoner kronor att bygga och där finns även ny dirigentloge, konsertmästarrum, slagverksrum, bibliotek, arkiv, orkesteradministration, ytterligare fem övningsrum, omklädningsrum samt andra kontor.
– Golvytan i orkestersalen är på 272 kvadratmeter, men framför allt är det högt i tak. Det är 3000 kubikmeter, säger Bengt Hall.
Den nya orkestersalen på Malmöoperan ligger på samma plats som den förra repetitionslokalen.Bild: Hussein El-alawi
Nu ska akustiken prövas i den nya orkestersalen och Bengt Halls förhoppning är att rummet även ska fungera som Sveriges bästa inspelningslokal för klassisk musik.
– Hittar vi fram till en bra akustik, vilket jag är övertygad om, så har vi optimala möjligheter att göra olika inspelningar. Jag tror inte att det finns en motsvarande sal i Sverige.
Bland annat påbörjas nu ett samarbete med skivbolaget Naxos om att göra specifika inspelningar med dem.
– Ägaren av Naxos har önskemål om att komplettera området musikdramatik med operor av udda tonsättare, så det är något vi ska göra, säger Bengt Hall.
Han hoppas även kunna använda den nya orkestersalen till vissa kammarkonserter för ett par hundra besökande gäster. Dessutom behövs inte längre biltransporter för att frakta instrument från repetitionslokal till orkesterdike, utan nu kan man lösa det genom en transportgång.
En annan vinnare i denna ombyggnad är Malmö stadsteater som nu får ökade ytor runt sin scen Intiman och slipper allt spring i deras lokaler.
Känns det trist att lämna Malmöoperan nu?
– Nej, det här känns bra. Publikt går det jättebra för Malmöoperan och nu har vi ett fantastiskt hus tack vare den här förstärkningen. Så det känns väldigt skönt att någon kreativ person ska ta över, säger Bengt Hall vars förordnande går ut sommaren 2017.
Operastyrelsen söker just nu efter hans efterträdare.
Håll koll på nyheter om Malmöoperan – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen