Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med Schelin ska Rosengård överraska Europa

Drömscenariot var att återvända till Göteborg. Men Lotta Schelin är inte färdig med fotboll på toppnivå och behövde en ny utmaning. Den stavas FC Rosengård. – Och här sitter jag i Sveriges bästa klubb, säger hon.

Lotta Schelin och Therese Sjögran på onsdagens presskonferens. Foto: Petter ArvidsonBild: PETTER ARVIDSON
Ingen blev väl direkt överraskad när den 32-åriga landslagsstjärnan kallades fram på onsdagens presskonferens i Västra Hamnen.
Sydsvenskan avslöjade tidigare i veckan att Lotta Schelin byter franska mästarlaget Lyon mot svenska mästarlaget FC Rosengård.
Kontraktet gäller till och med november 2018 och Lotta Schelin har valt sin nya klubbadress med omsorg.
– Det har varit en lång process som börjar med mig själv, men ganska snabbt har Rosengård varit ett väldigt spännande alternativ och då framförallt allt vad klubben står för, säger hon.
Det sociala engagemanget är en del av paketet, men det är först och främst fotbollsmässiga grunder som fört Lotta Schelin till Malmö och inte Göteborg.
– Göteborg är ju min hemstad och en stad som jag älskar. Det hade varit ett drömscenario att komma tillbaka till klubben där jag spenderade åtta år, säger hon.
Lotta Schelin vill mer med sin fotboll.
– Även om jag har varit i Lyon så handlar det inte om att trappa ner när man flyttar hem till Sverige, säger hon.
– Tvärtom har man möjlighet att komma tillbaka till en fotboll som håller sjukt bra nivå. Och här sitter jag i Sveriges bästa klubb.
Lotta Schelin under en presskonferensen.Bild: PETTER ARVIDSON
Vad har du för erfarenhet med dig från från Lyon?
– Man vet vad som krävs för att ta sig hela vägen till Champions Leaguefinal. Sedan försöker jag bidra som spelare med den jag är och förhoppningsvis räcker det långt. Jag är glad att få hamna i ett svenskt sammanhang. Det är verkligen något jag saknat.
Vd-n Klas Tjebbes var glad över klubbens värvning:
– Det är diskussioner som pågått under ett tag. Det här är en stor dag idag.
Lotta Schelin har skrivit på ett kontrakt till november 2018. Hon blir spelklar 15 juli. Den 16 spelar FC Rosengård mot Djurgården.
– Det gäller först för mig att följa ett träningsupplägg inför OS. Vi får se hur det blir med den matchen. Vi har nog tänkt att jag ska vara klar för FC Rosengård efter OS.
Schelin är glad över att vara tillbaka i allsvenskan. Den tanken fanns inte ens för några år sedan.
– Det kittlar. För några år sedan rullade det på och jag hade inget sug att komma tillbaka.
– Men nu känner jag att det är här jag vill vara. Har mycket positiva intryck och det ska bli jättekul.
Sportchefen Therese Sjögran var glad också såklart.
– Lotta kommer tillföra mycket till vårt djupledsspel.
Lotta Schelin under en presskonferensen i Malmö. Foto: Petter ArvidsonBild: PETTER ARVIDSON
Och Sveriges bästa klubb vill också bli Europas bästa klubb. Där har Lotta Schelin mycket att tillföra både på och utanför planen.
– Vi får en spelare med erfarenhet från att spela final i Champions League och även vinna Champions League. Klart att det tillför något i truppen, där de flesta spelarna aldrig har varit så långt framme, konstaterar FC Rosengårds sportchef Therese Sjögran.
Flera år i rad har FC Rosengård stupat i kvartsfinal. Samtidigt har laget höjt sin egen nivå och blivit en utmanare att räkna med.
I våras åkte man ut efter ett straffdrama i Frankfurt. Lotta Schelin ser att FC Rosengård har potential för att nå längre.
– Ja, absolut. Det har varit små marginaler mot topp fyra-lagen i Europa. Då kan man inte säga något annat än att det finns stor potential.
– Jag vet ju lite vad som krävs för att gå hela vägen och jag kan inte se att de marginalerna inte skulle kunna vara på Rosengårds sida.
Frågan är bara när.
Lotta Schelin har fem finaler i Champions League på meritlistan, men understryker att Lyons storhet bygger på långsiktigt arbete.
Ensam är hon ingen garant för framgång. Men utmaningen triggar henne.
– Det känns jätteviktigt för mig att vara kvar på den europeiska scenen och skithäftigt att få vara med och bygga något som gör att Rosengård komma närmare de allra bästa, säger Lotta Schelin.
Som ser fram emot semester i Frankrike innan hon flyttar till Malmö och börjar träna med sitt nya lag i juli.

Schelin har tre titlar

Namn: Lotta Schelin
Ålder: 32 år.
Klubbar: Kållereds SK 1993-97, Hällesåkers IF 1997-2000, Mölnlycke IF 2000-2001, Göteborg FC 2001-2008, Lyon 2008-2016, FC Rosengård 2016-
Meriter: 163 A-landskamper (83 mål), VM-brons 2011, EM-brons 2013, åtta ligaguld med Lyon, Champions League 2011, 2012 och 2016, Diamantbollen fem gånger.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen