Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu öppnar hon sin cateringdröm

Hemma regerar hennes brunsås. På jobbet är paradrätten färslasagne och smörgåstårtan långt ifrån död. Nu öppnar Lotta Manglind catering på Lödde Centrum.

Lotta Manglind har servat Löddeborna med cateringmat i över tio år. Först som delägare på Kryddgården och numera driver hon Lottas Mat i egen regi.
Det har blivit en hel del portioner genom åren. Och det är lagad mat som gäller hemma också.
– Jag lagar varje dag, det har jag alltid gjort. Ibland har jag tänkt, varför gör jag inte bara lite extra till mig själv och tar hem. Men jag tycker det är så roligt att laga mat hemma också.
Vad lagar du hemma?
– Det är mycket husmanskost med brunsås och kokt potatis. Mina barn tycker min brunsås är den godaste som finns. Nu börjar de upptäcka det thailändska och indiska köket också, och det är jättekul att få prova nya kryddor på dem.
På jobbet använder Lotta Manglind alltid mycket grönsaker och frukt i sin mat. Hon ser tydliga generationsskillnader på sina beställningar.
– Tjejerna och killarna i 30-årsåldern vill inte ha rostbiff och kassler. De vill ha nya smaker och roliga uppläggningar. Det kan vara inspirerat av medelhavet, japanskt eller indiskt.Samtidigt vill den äldre generationen inte släppa sin rostbiff och lax.
Lotta Mangling märker att det fortfarande är populär festmat. Och smörgåstårtan är långt ifrån död.
– Nu har det varit en jättetopp igen, det är för gott för att den epoken ska vara över. Många gillar inte när det är för mycket majonnäs, men jag gör mina smörgåstårtor med lite majonnäs.
Har du någon paradrätt?
– Det är nog min lasagne. Jag har ingen beachamelsås och rätt mycket smak med färska örter och starka kryddor.
Nästa vecka öppnar Lottas Mat på Lödde Centrum intill Folktandvården och lika nystartade R&R Sushi och Irma Barnmorskemottagning. Här ska Lotta Manglind och kollegan Lotta Pettersson laga cateringmaten och sälja lättare luncher. Ett tiotal platser finns för de som väljer att äta maten på plats.
Lotta Manglind hoppas också kunna sälja egentillverkad chutney, marmelad, bröd och knäckebröd.
Längre fram hägrar en annan vision. Hon jobbade många år inom handikappomsorgen och varannan onsdag kommer en praktikant med downs syndrom och hjälper till i köket på Lottas Mat.
– Jag skulle vilja göra mer för dem inom LSS. Drömmen vore att föra samman det jag brinner för, att få driva daglig verksamhet samtidigt som catering. Det kommer nog snart.
Gå till toppen