Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sundhage: Det här blir en nystart

Förbundskaptenen Pia Sundhage ser med spänning fram emot Lotta Schelins comeback i svensk fotboll i FC Rosengård. ”Hon kommer att få anpassa sitt lag. Inget svenskt lag spelar som Lyon, det är andra kvaliteter som blir viktiga.”

Läs också Direktsänd presskonferens med FC Rosengård
Lotta Schelin under EM-kvalmatchen mellan Sverige och Moldavien.Bild: CARL SANDIN
FC Rosengård kommer att presentera nyförvärvet Lotta Schelin vid en presskonferens kl 10.30 på onsdagen, en värvning som Sydsvenskan berättade om redan på tisdagsmorgonen.
Sydsvenskan når Pia Sundhage när hon spionerat på OS-motståndaren Sydafrika i en match mot Nederländerna strax utanför Amsterdam (sydafrikansk 0-2-förlust).
Sundhage spelar med i spelet - säger inte FC Rosengård rakt ut, men vet definitivt om Schelins val.
– Det kan säkert bli en nytändning för henne. Det har varit lite småskavanker och sådant den senaste tiden. Det här blir en nystart.
Att Rosengård nu blir ett allt svenskare lag är något som Pia Sundhage också noterar med tillfredsställelse.
– Det tycker ju jag som förbundskapen naturligtvis. Att de bästa lagen ska ha många svenska spelare. Vi tycker att Champions League är viktigt. Det gäller att bli etta eller tvåa i allsvenskan. Vi vill att våra lag ska konkurera så att vi inte får se ett franskt och ett tyskt lag i final, säger Pia Sundhage och fortsätter:
– Om det laget innehåller fler svenska spelare, tycker jag det är mycket bättre än om det är många utländska. Jag minns när jag satt och såg Rosengård i någon match och de spelade med två svenska backar. Det var allt.
Men Pia Sundhage menar också att det vilar ett ansvar på FC Rosengård att ta vara på den unika möjligheten med en hemvändande superstjärna - för det är Lotta Schelin inom den kvinnliga fotbollen sett till hela karriären.
– Jag tycker det är härligt och fantastiskt att hon kommer tillbaka till allsvenskan. Vi har en stor stjärna som Marta här och så får vi hem en svensk stjärna. Nu gäller det för klubbarna att skapa ett intresse kring framför allt hennes kvaliteter som spelare, men också som namn, säger Pia Sundhage och utvecklar:
– Hon är en fantastisk förebild; i intervjuer hon ger, i allt hon säger och gör.
Att det blir FC Rosengård som är nivån över Göteborg trots allt, är inte något som Pia Sundhage fäster särskild vikt vid.
– Det viktiga är att hon kommer till ett bra lag, hurvida det ena eller det andra passar bättre är upp till Lotta själv. Jag har inga synpunkter på det.
De flesta har nog räknat med att Lotta Schelin skulle välja att återvända hem till det Göteborg där hon fick sitt genombrott.
Men den svenska anfallsstjärnan ville hålla sig på en högre nivå även i fortsättningen och spel i Champions League var en detalj som förmodligen vara avgörande.
Lotta Schelin är Sveriges mesta målgörare i landslaget genom tiderna med 83 mål på 164 landskamper och har vunnit Sydsvenskans Diamantbollen som bästa svenska kvinnliga fotbollsspelare fem gångar, varav fyra gånger i rad 2011-2014.
Lotta Schelin är 32 år gammal.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen