Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
FCR

Max Wiman: Wiman: Det här äventyret skulle få börja redan i morgon

Det strålade runt Lotta Schelin. Det gör det nästan alltid. Vad hon har betytt och betyder för svensk fotboll, kanske enklast kan beskrivas av intresset när hon officiellt blev FC Rosengårds spelare.

Lotta Schelin med sin nya FC Rosengård-tröja.Bild: PETTER ARVIDSON
Sydsvenskan.se sände förstås presentationen live, men det gjorde också SvT, TV4, Fotbollskanalen, radion och jag tror Kvällsposten. Flasharna – trots att Sydsvenskan och SvT berättade nyheten redan på tisdagen – plingade i rad i telefonen.
Det säger en del om hur stor Lotta Schelin är och det säger en del om hur stor fotbollen är i Sverige på den kvinnliga sidan, även om det finns en del som envist bara mäter storleken i publiksiffrorna och inte ser till helheten.
Det gör Lotta Schelin. Var så säkra på att ni kommer att se mycket av henne framöver inte bara på planen. Utstrålningen kommer att skina över malmöitisk, skånsk och svensk kvinnlig fotboll i minst två och ett halvt år och kommer att få många småtjejer – och killar – att få komma närmare en idol och förebild, som motiverar och inspirerar.
Men Lotta Schelin kommer också garanterat att dyka upp som inspiratör på event både på den sociala sidan av FC Rosengård och hos dem som betalar.
För det är det ju någon som gör. FC Rosengård vill inte säga så mycket, mer än att sponsorerna ställer upp och att allt håller sig inom budget och det är förstås fullständigt självklart att här finns externa lösningar gjorda och att Lotta Schelin går utanför en normalt sett tajt lönebudget.
Själv tycker jag faktiskt det är så trist att frågorna genast ska handla om vad hon kostar. Så länge det är finansierat och inte är ett Tyresö luftslott som byggs, är det så ohyggligt intressant?
När Malmö FF värvade hem ikonen Markus Rosenberg, hur många pratade då om lönen?
Nej, jag funderar hellre kring vad Lotta Schelin kan betyda för fotbollen på och utanför planen inte minst här i Malmö och för utvecklingen av en del av fotbollen som av någon outgrundlig anledning hela tiden ska ifrågasättas.
Jag njuter av att se fram emot att vi även fortsättningsvis kommer att få se två Malmölag ta upp fajten med Europa, bredvid det självklara uppdraget att vara bäst i Sverige.
Det är så man känner att det här äventyret helst skulle börja i morgon, inte att väntan ska vara över sommarens OS, men samtidigt ska det bli spännande att se om Lotta Schelin lyfter ännu ett steg tillbaka mot de höjder som vi vet hon har i sig, när nu framtiden är offentlig, med landslaget i Rio.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen