Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flyktingboenden kan ge miljonvite

Kommunen hotar sig själv med miljonvite för två flyktingboenden utan bygglov.

Folkets park i LundLund Folkets park 2002Bild: Per Groth
Det var i höstas som Lunds kommun öppnade två boenden för ensamkommande flyktingbarn utan att den normala bygglovsprocessen följts.
På torsdag den 9 juni tar byggnadsnämnden ställning till om man ska kräva servicenämnden på byggsanktionsavgift. Förslaget från bygglovschef och jurist är att avgiften måste krävas in.
– Som tillsynsmyndighet måste vi handlägga ärenden när någon brutit mot plan- och bygglagen, säger Katarina Öberg Magnusson, jurist i Lunds kommun.
I och med den nya plan- och bygglagen 2011 så stannar pengarna hos byggnadsnämnden, tidigare gick de till staten.
Numera blir det ett nollsummespel inom kommunen där en nämnd betalar till en annan. Men även om kommunen i praktiken betalar till sig själv så har nämnderna olika roller.
– Byggnadsnämnden är tillsynsmyndighet här så det handlar om olika juridiska personer.
Servicenämnden tycker att det vore oskäligt med en avgift eftersom "krissituationen inte gick att förutse för Lunds kommun eller servicenämnden, kommunen har inte varit medvållande till den och kunde inte påverka den". I andra hand vill servicenämnden betala en reducerad avgift.
Kommunfullmäktiges beslut att öppna boenden utan bygglov ogiltigförklarades efter överklagande från Sverigedemokraterna. Servicenämndens ordförande Johan Lambreus Mattsson (MP) står fast vid att kommunen inte hade något val eftersom det finns "en lagstadgad skyldighet att ta emot ensamkommande barn." Lund tog emot 292 ensamkommande flyktingbarn förra året jämfört med 45 barn år 2014.
Boendena det rör sig om ligger på Vipeholm och i Folkparken. Byggsanktionsavgift beräknas på byggnadernas storlek med prisbasbelopp som grund och blir 536 781 kronor för Vipeholm och 468 743 kronor för Folkparken.
Gå till toppen