Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Gymnasieskola i Malmö ställer in studentutsläppet – skolan hotad

Med mindre än ett dygn till studentutsläppet har Thoren Business School i Malmö valt att stänga skolan och ställa in utsläppet. Anledningen är ett hot om att det ska smälla på skolan. "Vi har sett fram emot det här ögonblicket i tolv år", säger en besviken Seline Redzep.

Bild: Patrick Persson
Vid klockan 18 på torsdagen gick ett mejl ut till alla föräldrar och elever: Studentutsläppet på fredagen ställs in. 145 elever i fem klasser kan inte springa ut.
– Det stämmer. Vi har fått in hot eller konkreta tips om att det ska hända saker på skolan imorgon. Då har vår rektor i samråd med polisen tyckt att det är bäst att hålla skolan stängd, säger Niklas Westman, informationschef på Thoren-gruppen.
– Vilken situation! Att behöva ta ett sånt beslut och beröva eleverna det ögonblicket – ett viktigt moment i livet. Det är mycket möjligt att hotet kan vara ett pojkstreck men efter den information som vi har måste vi ta det på allvar, inte minst med tanke på skolattacken i Trollhättan. Vi vill inte chansa.
Seline Redzep är en av de drabbade eleverna.
– Jag tycker det är hemskt. Vänner, släkt och familj har tagit ledigt för att se utsparken. Vi har sett fram emot detta i tolv år. Det är inte kul att se alla andra springa ut. Att springa ut är ju ändå höjdpunkten – en sista stund i skolan.
I det mejl som gick ut till föräldrar under torsdagen stod inget om något hot. Istället nämndes ”säkerhetsläget” och bengaliska eldar.
– Vi ville inte nämna det här om bombhotet för att göra folk oroliga. Men när föräldrar och elever har ringt har vi nämnt hotet. De blir ju upprörda, det är en stor dag i livet, så det blev en annan situation. Vi har då nämnt när de ringt att det finns ett hot om att det ska smälla, säger Niklas Westman.
Hur lyder hotet?
– Det är vår rektor som fått det. Men hur och var vill jag inte gå in på. Men det är av typen att det ska smälla eller hända något. Skolledningen och företagets chefer har tagit beslutet. Vad vi än beslutar blir det dåligt men vi tyckte att detta var bäst.
Vad händer för studenterna istället?
– Vi håller skolan stängd men försöker att kompensera treorna med ett restaurangbesök. Det är det lilla vi kan göra. Och flakceremonin blir som vanligt. Det blir en alternativ avslutning.
Bild: Patrick Persson
Jimmy Modin på Skånepolisens ledningscentral betonar att det inte är polisens beslut att stänga skolan, utan skolledningens.
– Vi utreder ärendet som olaga hot mot grupp. Det har riktats mot skolan, säger han.
– Jag vill inte gå in på detaljer kring vem, när eller hur hotet kommit in för det finns fortfarande personer man vill förhöra. Och vi vill inte färga vittnens minnesbilder av händelsen genom att gå ut i media.
Ingen är gripen eller misstänkt för hotet.
Flera upprörda föräldrar har hört av sig till Sydsvenskan.
– Det här är en katastrof för våra barn som bara har väntat på att få springa ut. Vi är chockade, besvikna och upprörda, säger Benedicte Jahren vars son ska ta studenten.
En annan förälder, som vill vara anonym, påpekar att hon har förståelse för att skolan måste ta hotet på allvar. Men föräldern tycker att skolan kunde ha flyttat utsparken till någon annan plats.
– Det måste vara ös i skolledningen. Detta är ju så viktigt för eleverna.
Studenterna själva har däremot inte varit sena med att visa handlingskraft och se alternativa lösningar. Några tiotal samlades på torsdagskvällen utanför skolan och vid stadsbiblioteket.
– Nu har vi bestämt vad vi ska göra. Vi ska fixa vår utspark på egen hand, säger Leyla i klass CMP13C.
– Vi tänker föreslå för alla att vi samlas på en allmän plats imorgon och bjuder in våra släktingar dit.
Under kvällen ska alla studenter informeras via chatt.
– Det är bättre än inget. Vi känner oss ändå ganska nöjda med tanke på hur vi fick beskedet om att det inte skulle bli något alls, säger Leyla.
Gå till toppen