Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Låt inte tal om skäggbarn och myter skymma sikten. Försök bestämma åldern.

15 eller 25? Exakt rätt ålder kan vara svårt att säga med medicinsk åldersbestämning, men ungefärliga resultat behövs.Bild: Jessica Gow/TT
Skäggbarn kallas de ofta, föraktfullt.
De är ensamkommande unga vuxna som söker asyl och som – för att ha större chans att få stanna i Sverige – uppger att de är under 18 år. Alltså i juridisk mening barn.
Att människor som kommer ensamma från säg Afghanistan – ofta via Iran – eller Eritrea ljuger om sin ålder är i sig inget konstigt. Det skulle nog de flesta av oss kunna göra om vårt liv och vår framtid hängde på det.
Då är det mer uppseendeväckande att debatten visar upp så extrema ståndpunkter. Att förenkla frågan till att i princip alla ensamkommande är vuxna är lika befängt som att – likt Aftonbladets ledarsida – kalla felaktiga åldersuppgifter för ”myter” och medicinska åldersbestämningar för ”ovetenskapligt trams”.
Reportaget De ensamkommande vuxna i onsdagens Studio Ett i P1 (8/6) speglade hur svårt det är att säga exakt hur omfattande fenomenet är. Röster hördes från olika orter i landet, bland annat från Helsingborg som uppskattat att drygt 80 av totalt 300 ensamkommande barn i kommunen faktiskt är vuxna. Mer än 25 procent. En asylsökande vittnade i inslaget om hur han skämdes när han hävdade att han var minderårig och svensk myndighetspersonal skrattade ut honom.
Att falska åldersuppgifter är ett problem – eller snarare flera problem – står klart. Och dessa problem kan inte blundas bort.
Först och främst är det en säkerhetsfråga. Vuxna ska inte bo på hem bland barn, och barn ska inte tvingas bo bland vuxna. Risken är att enskilda barn drabbas hårt. Det finns tragiska exempel.
För det andra är det en fråga om rättssäkerhet. Hur människor behandlas av landets juridiska system får aldrig bli en fråga om godtycke.
För det tredje är det en kostnadsfråga. De resurser Sverige har måste styras rätt så att effektiviteten i verksamheten blir så stor som möjligt. I fjol ansökte 35 300 ensamkommande barn om asyl i Sverige. En ansenlig del av flyktingbudgeten går hit.
För det fjärde är det en fråga om politikens legitimitet. Om väljarna ska ha förtroende för den flyktingpolitik som förs kan inte vuxna människor tillåtas utnyttja ett naivt och ihåligt system genom att ”åka på barnbiljett”.
Det håller inte att samhället har beröringsskräck för frågan. Det håller inte att landets barnläkare vägrar utföra medicinska åldersbestämningar. Det håller inte att de extrema ståndpunkternas sluggerdebatt ges fritt spelrum.
Nu tycks ändå den rödgröna regeringen vara på rätt väg.
Migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) förklarade i Studio Ett att regeringen gett Rättsmedicinalverket till den 15 november att skyndsamt sätta igång med nya medicinska åldersbestämningar. Och, viktigt, det är inte politikerna som ska avgöra tekniken – om det är tänder, handleder, nyckelben eller knäleder som främst bör studeras för att fastställa en persons ålder. Det är forskarnas och läkarnas uppgift.
Det borde öppna vägar framåt. Låt Rättsmedicinalverket anställa experter som är kompetenta och villiga att finslipa åldersbestämningarna. Precisa lär resultaten aldrig bli. Metoderna kan dock utvecklas med successivt mindre felmarginaler och resultaten läggas till övriga tester, intervjuer och annat faktaunderlag som Migrationsverket behöver för att ta försvarbara beslut.
Hundraprocentigt säkra fall? Nej, men tillräckligt säkra bedömningar, tillräckligt välunderbyggda och systematiska för att de ska kunna ses som rättssäkra.
Principen att hellre fria än fälla bör gälla även i asylärenden. Det ska också Justitieombudsmannens grundhållning, att den ålder barnet självt uppger ska godtas om den inte uppenbart är felaktig. Det får inte hindra att staten gör vad den kan för att utreda hur sannolik denna uppgivna ålder är.
Syftet är inte att stänga Sveriges gränser för barn som behöver skydd. Tvärtom. Avsikten är att vässa systemet så att de som verkligen är barn och har asylskäl får stanna i Sverige.
Gå till toppen