Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: Nr 18 på ryggen - varje stjärna ska lysa på lika villkor

Lotta Schelin har alltså gjort en Zlatan-light. Låtit oss spekulera, dock utan att raljera med oss. I sex veckor har det varit klart med hennes nya klubb, men maskhållningen har varit nästintill total. Tror bara vi är några få som haft på känn vad som var på gång, själv insåg jag långt om länge att det var väldigt många pusselbitar som passade.
Lotta Schelin med sin nya matchtröja i FC Rosengård.Bild: PETTER ARVIDSON
När Rosengårds sportchef Therese Sjögran vände på tröjan tillsammans med Lotta Schelin och det stod arton på ryggen, var det ju inte utan att alla hajade till. Nummer åtta har för "L8" blivit närmast ett varumärke, men i FC Rosengård har Iina Salmi redan det och tränaren Jack Majgaard Jensen har sällan sett så bestämd ut som när han förklarade att det är inget man ändrar på bara för att det kommer en ny spelare.
"Jag hade ju 18 första året i Lyon också", påpekade Schelin leende.
I stjärnspäckade FC Rosengård går laget före jaget och kanske är just det en nödvändighet när så många lyser på fotbollshimlen; det opretentiösa och respektfulla kamratskapet som för det mesta råder på Gamla idrottsplatsen, på favoritcaféet och i alla gemensamma aktiviteter.
Lotta Schelin blir en kugge i något som liknar ett drömlag igen, men hon är en kugge och alla ska passa i varandra. Jag är övertygad att hon trivs med det, denna otroligt sociala, öppenhjärtiga och målmedvetna fotbollsdiamant.
Ändå hör man på Jack Majgaard Jensen - som redan minuten efter den försmädliga strafförlusten mot Frankfurt i Champions League tog sats mot nästa års upplaga, då han lovade ett lag med ett bättre spel - att han gärna vill ha in en kugge till.
Den ideala ersättaren till Sara Björk Gunnarsdottir valde ju att stanna i Europa ett tag till, Caroline Seger hade varit en kopia rakt av.
Själv tycker jag att det lag jag kan sätta ihop står för underhållning, bra blandning och bäddar för både guld och gröna skogar, förlåt Champions Legue-final. Jo, det är väl dit det måste siktas.
Ett innermittfält med veteranen Anita Asante och talangen Ebba Wieder räcker länge för mig i år, med Ella Masar som "supersub" på både den och alla andra positioner. Och att få se en hel Gaëlle Enganamouit bredvid Lotta Schelin i höst skulle vara så häftigt.
I klubben som gärna talar om människors lika värde, gäller till stor del också alla spelares lika värde, Schelin slåss på samma villkor som alla andra. Fast inte riktigt i lönekuvertet förstås.
FCR-ledningen bedyrar dock att kontraktet är rakt och ryms inom budget. Sara Björk Gunnarsdottir är en stor lönepost som försvinner, dessutom är det så att klubben sparat ganska mycket lönekostnader på långtidssjukskrivningarna av Gaëlle Enganamouit, Sofie Junge Pedersen och Amanda Ilestedt. Jag kan inte annat än tro på det.
Noterar den uppriktiga glädje många känner för Lotta Schelins ankomst till "Malmeee - fotbollshuvudstaden". Jag la ut en bild med den hälsningen och slog personligt "gillarekord" på sociala medier i ett nafs.
Det säger en hel del om hennes storhet och popularitet.
Liksom det faktum att hennes förra klubb la upp bilden med FCR-tröjan och önskade lycka till på Twitter.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen