Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Politiskt bråk om nytt ridhus i Lund

Det politiska bråket om ett nytt ridhus tar ny fart. Liberalerna stödjer nu Kristdemokraterna som vill att kommunen först utreder vad de hästintresserade själva vill.

En detaljplan för ett nytt ridhus är ute på samråd. KD och Liberalerna tycker att en utredning borde ha gjorts först.Bild: Ingemar D Kristiansen
För två år sedan beslutade kommunfullmäktige att hästintresserades behov av en ny ridanläggning skulle utredas. Bakom förslaget stod Zoltan Wagner (KD) som menar att det också kan finnas behov av ett ridhus i de östra kommundelarna.
Nu har en detaljplan om en ny anläggning på Ladugårdsmarken, tänkt för Lunds Civila Ryttarförening, skickats ut på samråd. Det upprör Zoltan Wagner som dragit ärendet till domstol eftersom han menar att utredningen borde ha genomförts innan detaljplanen togs fram. Långt ifrån alla hästintresserade har fått vara med när den nya detaljplanen har tagits fram och då har demokratiskt tagna beslut nonchalerats, hävdar han.
Och nu får han stöd av Liberalerna.
– Man borde först ha frågat de enskilda ridföreningarna om vad de tycker, säger Gunnar Brådvik (L).
Läs mer: Lunds nya ridhus på väg att förverkligas
I kväll, torsdag, ska politikerna kultur- och fritidsnämnden ta ställning i frågan. Inför mötet har kommunens tjänstemän stämt av med Hästalliansen i Lunds kommun, Halk, om medlemmarnas behov av en ny ridanläggning i de östra kommundelarna. Halk uppges i dagsläget inte se något behov av en ny ridanläggning i de östra kommundelarna.
– Det kan ändå finnas olika synpunkter bland de enskilda ridföreningarna inom hästalliansen, säger Gunnar Brådvik.
Zoltan Wagner menar att exempelvis de två ridföreningarna Humlagården och Björnstorps ryttarförening inte har tillfrågats.
– Ett kommunalt ridhus ska serva alla. Således borde alla fått ha lämna sina synpunkter innan en detaljplan utarbetas, säger han och understryker att han inte har något emot Lunds Civila Ryttarförening.
Läs mer: Wagner vred över ridhusplaner – går till domstol
Däremot är han emot placeringen av det nya ridhuset.
– Det kommer ju att ligga i närheten av Max IV, som förbjuder ridning utanför sin anläggning. På så vis blir ridintresserade inlåsta. Det är mycket som har blivit fel i denna fråga, säger han.
Joakim Friberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden:
– Det är märkligt att Liberalerna inte stöttar detaljplanen när de själva varit med att driva fram den, säger han.
Men Gunnar Brådvik (L) säger att partiet bara har sagt ja till den "tekniska frågan", dvs att skicka ut detaljplanen på samråd.
– Jag tar inte ställning i själva frågan och har inget emot en placering av ridhuset på Ladugårdsmarken. Men alla måste tillfrågas.
Förhalar du inte bara frågan om ett nytt ridhus?
– Ärendet kanske måste utredas i någon månad till. Men ridanläggningen ska stå i flera decennier, säger Gunnar Brådvik.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen