Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så dyr får sommarpresenten till lärarna vara

Skolavslutningarnas tid är kommen. Presenter står färdiginslagna hemma hos klassföräldrar eller enskilda elever, redo att lämnas över till lärare som tack för ännu en termin. Men vad är okej att ge eller ta emot? Det finns rekommendationer för att hålla sig på rätt sida om lagen.

En blomma är en bra gåva som sommarpresent.Bild: Ove Jonsson
– Just nu får vi in flera frågor från kommunjurister, rektorer och föräldrar. Ett exempel nyligen var att en lärare fick gymnastikkläder med matchande gymnastikskor av en elev. Kan vi ta emot det? frågade skolan. Och nej, det går ju inte, säger Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor.
Skolavslutningar är högsäsong för den sortens frågor, berättar hon.
Institutet är en ideell organisation, med bland annat Sveriges kommuner och landsting som huvudman. En av organisationens uppgifter är att sprida information om mutlagstiftningen.
En blomma är jättebra, så blir man glad, sedan vissnar den och så är det bra med det. Det känns också väldigt traditionellt och är uppskattat av lärarna.
Om skolan är kommunal är det kommunens policy som ska följas för frågor om vilken nivå som är acceptabel på gåvorna, säger Helena Sundén. Eller skolans policy, om skolan är privat.
– Vår rekommendation är att det ska finnas en sådan policy. Och att den ska kommuniceras tydligt: Om gåvor ska ges är det denna summa vi anser vara rimlig. Detta för att hjälpa elever, deras föräldrar och de anställda.
De anställda, som skolpersonal, ska slippa att hamna i situationer där de undrar om det är lämpligt att ta emot gåvan. De ska slippa att misstänkas för att bli påverkade i sitt beslutsfattande.
– Allmänt vedertaget är att klassen skramlar ihop och lämnar över något av symboliskt värde, till en ringa summa. Som en blomma eller en pocketbok och en solkräm. En blomma är jättebra, så blir man glad, sedan vissnar den och så är det bra med det. Det känns också väldigt traditionellt och är uppskattat av lärarna.
Vilka belopp är rimliga?
– Vi ger inga beloppsgränser. Men skolor och kommuner sätter ofta maxsumman på cirka 300 kronor. Men då ska det vara från hela gruppen, säger hon.
– Det är bättre att det står "från klassen". Punkt.
Anledningen är att inget barn ska riskera att hamna utanför.
– Men också för att en gåva från en hel grupp tvättar risken för korruption. Man vill undvika dyra gåvor från enskilda elever, för sådana exempel ser vi tyvärr finns idag.
Andra exempel på sådant som inte är accepterat är kontanter och presentkort, som kan likställas med kontanter, säger Helena Sundén.
Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor.Bild: Ulf Berglund

Så ser riktlinjerna ut i Malmö, Lund och Helsingborg

Malmö stad har anslutit sig till riktlinjerna från Sveriges kommuner och landsting. Där står det bland annat:
"Ett bra sätt att undvika svåra gränsdragningsproblem är naturligtvis att helt undvika att ta emot gåvor och förmåner".
– Den meningen är en vägledning vid svåra gränsdragningsfall för alla anställda i kommunen. Men det betyder inte att man aldrig får ta emot en blomma på en skolavslutning, säger Tomas Bärring, chefsjurist, Malmö stad.
– Varje fall måste bedömas för sig. Man ska ställa sig de frågorna som också finns i riktlinjerna, bland annat varför erbjuds denna gåva mig? På skolavslutningar är det ofta hela klassen som samlat in till en symbolisk gåva, för en ringa kostnad, som ett tack. Men det ska inte vara dyra gåvor från enskilda elever. Då blir det svårare. Det är också viktigt att tänka på att inget barn hamnar utanför insamlingen för att det inte finns en ekonomisk möjlighet. Klassen bör stå som givare. Man ska heller inte tvingas vara med i en insamling, säger Tomas Bärring.
Lunds kommun har en egen policy för vad som gäller för bland annat gåvor. Där står det bland annat:
"Generellt sett kan man säga att en förmån endast är tillåten så länge den: har ett ringa värde, ges öppet och inte påverkar mottagaren i sin tjänsteutövning".
– Våra riktlinjer, antagna av kommunstyrelsen, säger att gåvorna inte bör vara värda mer än 200-300 kronor. Det gäller för alla anställda i kommunen. Om någon frågar så uppmanar vi till att följa dessa riktlinjer. Och då kan exempelvis en blomma eller en ask choklad från klassen vid skolavslutningar accepteras, säger Emma Lundgren, kommunjurist.
Helsingborgs stad har också en policy med riktlinjer om vad som gäller för bland annat gåvor. Där finns inga summor specificerade. Men där står det bland annat att enklare uppvaktning i samband med högtidsdagar är tillåtet att ta emot.
– Vi har inga beloppsgränser, utan en bedömning får göras från fall till fall, säger Magdalena Kocan, stadsjurist.
– Huvudregeln är att inte ta emot gåvor, men enklare uppvakning kan tas emot. Frågorna är inte oproblematiska. Av gammal hävd är en blomma för att visa sin uppskattning vid skolavslutningarna okej.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen