Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen prioriterar ner utlänningskontroller

Polisledningen i Sydsverige vill tillfälligt dra ner på arbetet med inre utlänningskontroller – trots att regeringen beordrat polisen att verkställa fler avvisningar.

Bild: Lars Brundin
När tiotusentals asylsökande sökte sig till Sverige i höstas delades polisens arbete med utlänningsärenden in i tre delar: gränskontroll, inre utlänningskontroll och verkställighetsärenden.
För att effektivisera det arbetet delades en utökad polisstyrka in i rörliga kontrollgrupper som stationerades på flera håll i Sydsverige. Målet var att placera 300 poliser i dessa grupper.
– Vi skapar fler rörliga kontrollgrupper och vi bygger på med fler utredare, sade Jarl Holmström, operativ chef för polisen i Region Syd när han i december förklarade hur polisen skulle kunna klara av att hantera fler avvisningar.
– Det betyder att vi både jobbar ute på plats för att hitta de här individerna och jobbar strukturerat med utredningar så att vi verkligen når en verkställighet, sade han.
Men i sommar kommer polisen i Sydsverige att göra en tillfällig paus i arbetet med att eftersöka personer som ska avvisas.
Under torsdagseftermiddagen tog polisens regionledning ett principbeslut om att de rörliga kontrollgrupperna inte ska vara fullt bemannade under semesterperioderna. Det innebär betydligt färre så kallade inre utlänningskontroller.
Beslutet ska nu förhandlas med polisfacket.
Ewa-Gun Westford är polisens talesperson:
– Det har förts ett resonemang inför semestern att vissa specialistfunktioner får stryka på foten för att hålla igång den löpande polisverksamheten, säger hon.
– Det är rätt så bråttom. Det finns många poliser som vill veta var de ska jobba under sommaren. Inom kort fattar regionledningen beslut om personaltablå med utgångspunkt från personalresurser samt hot- och riskanalyser, säger Ewa-Gun Westford.
Enligt henne finns det förutom de rörliga kontrollgrupperna också andra specialistfunktioner som får minskade resurser under sommaren. Hon nämner polisrytteriet som en annan grupp som måste hjälpa till att bemanna andra polisfunktioner under juni, juli och augusti.
Det handlar bland annat om att polisen måste genomföra patrulleringar och att beta av outredda polisanmälningar.
Däremot står det redan klart att gränskontrollerna upprätthålls också under sommaren i och med att det finns ett regeringsbeslut på det.
Enligt uppgifter till tidningen finns det intern kritik inom polisorganisationen mot att de rörliga kontrollgrupperna ges minskade resurser. Planerna anses gå stick i stäv med regeringens tal om att uppemot 80 000 personer kan komma att utvisas från Sverige i år.
Gå till toppen