Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Ridhusplan får tummen upp från oenig nämnd

Detaljplanen om ett nytt ridhus på Ladugårdsmarken får tummen upp från en oenig kultur- och fritidsnämnden efter en livlig diskussion följt av en votering.

I voteringen röstade Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet för att tillstyrka detaljplanen. Mot sig hade de Kristdemokraterna, Centern, Liberalerna och Vänstern som menade att ridföreningar i de östra delarna av kommunen, exempelvis Humlagården och Björnstorps ryttarförening ska få säga sitt innan samrådet hålls.
Zoltan Wagner (KD) är en av dem som protesterat mot detaljplanen. Hans invändning är att långt ifrån alla hästintresserade har fått yttra sig innan den togs fram.
Även Grunnar Brådvik (L) har invändningar:
– Jag menar att ridföreningar och andra har kommit in alldeles försent i den här processen och skulle ha haft möjlighet att yttra sig under tiden som detaljplanen utarbetades. När detaljplanen nu skickats ut till samråd kommer nya synpunkter inte att innebära några praktiska förändringar eftersom allt i stort sett redan är spikat.
Den nya ridanläggningen på Ladugårdsmarken är tänkt för Lunds Civila Ryttarförening.
Alla som är berörda av detaljplanen och därmed ridanläggningen har möjlighet att yttra sig i samrådet.
Enligt kultur- och fritidsnämndens ordförande Joakim Friberg (S) har ryttarna redan fått säga sitt och hänvisar till diskussioner som har hållits med Hästalliansen i Lunds kommun, Halk.
– Halk tycker inte att vi ska prioritera ytterligare en ridanläggning. Istället anser Halk att det är viktigare att vi jobbar vidare med de stöd- och bidragsformer som finns och genom dem jämna ut skillnaderna mellan föreningar som är i kommunala eller egna anläggningar, säger Joakim Friberg.
Gå till toppen