Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ros och ris till energiuppgörelse

En bra uppgörelse som är "oerhört viktig" för jobben, anser IF Metalls ordförande Anders Ferbe. För mycket subventioner till annan fossilfri kraft, tycker kritiker. En viktig förutsättning för fortsatt drift av kärnkraften, säger kraftbolagen.

Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall. Arkivbild.
Många är de som har synpunkter på energiöverenskommelsen. Flertalet är positiva till att effektskatten på kärnkraft nu försvinner, det som energibolagen haft som avgörande skäl till att hota med skrotning av alla kärnkraft.
"Slopandet av effektskatten är en viktig förutsättning för att vi ska kunna överväga de investeringar som behövs för att säkerställa långtidsdrift av våra kärnkraftsreaktorer", skriver Magnus Hall, vd för Vattenfall, i en kommentar.
Även Eon och Fortum ser nu förutsättningar för fortsatt kärnkraftsdrift.
Historiskt
– För första gången har vi en blocköverskridande överenskommelse i energipolitiken, säger Anders Ferbe.
Det viktiga är att den skapar långsiktiga förutsättningar för svensk industri, nu är partipolitiken lagd åt sidan, enligt Ferbe.
Överenskommelsen öppnar för nya kärnkraftsverk. Ferbe har inga problem med nya kärnkraftverk om så skulle behövas för att klara energibehovet.
– Jag tycker inte att man ska slänga ut möjligheten till en diskussion om fjärde generationens kärnkraftsteknik, säger han.
Svenskt Näringsliv är i grunden positiv, men ifrågasätter att elcertifikatsystemet förlängs och hur det påverkar elmarknaden långsiktigt.
– Vår syn har hela tiden varit att man borde fasa ut de subventioner som finns på marknaden, säger Maria Sunér Fleming, ansvarig för energi- och klimatfrågor på Svenskt Näringsliv.
Ingen vind i seglen
Kärnkraftsfacken, som består av ett fackförbunden vid landets kärnkraftsverk, är inne på samma linje. De ser med fortsatt stark oro på att subventioner för utvalda kraftslag kvarstår och därtill kraftigt förstärks. Det innebär att kärnkraften även fortsättningsvis inte tillåts konkurrera på samma villkor som annan fossilfri kraftproduktion, att kärnkraften särbehandlas negativt och att den i förlängningen riskerar att konkurreras ut av politiska styrmedel.
Vindkraftsindustrin har en annan ingång på uppgörelsen.
–  Det är bra med långsiktigheten med målet hundra procent förnybart till 2040, men man har missat lönsamhetsproblemen hos vindkraften, säger Charlotte Unger Larson, vd för branschorganisationen Svensk Vindenergi.
Svensk Vindenergi anser också att dagens elcertifikatsystem inte fungerar.
–  Vi måste göra något åt dagens system och skyndsamt ta bort överskottet av elcertifikat för att återfå investerarnas förtroende, säger Charlotte Unger Larson.
TT
Gå till toppen