Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Eldsprutande jonglör fascinerade medeltidspublik

Trettonårige Tristan Ohlin Wesséus var den som drog mest publik under Medeltidsfestivalens första dag, lördag, i Folkets park. Som en jonglerande och eldsprutande gycklare fick han varma applåder från en stundtals häpen publik.

Riddarspel i Folketspark i LundBild: Lars Brundin
– Kul när det funkar, sa han nöjt efter sin show.
Det är inte mer än drygt ett år sedan som Tristan Ohlin Wesséus började trixa och jonglera med eldstavar och knivar hemma på gården i Bjärnnum. Där bor han med sin far och mor, Kenny Ohlin och Susanne Wesséus som båda deltar i Medeltidsfestivalen i tidsenliga kläder och säljer bland annat fårskinn.
Inför sin publik bjuder gycklaren Tristan på en show där han bland annat sprutar eld ur munnen. Detta genom att fylla munhålan med lampolja som han sedan sprutar ut över en brinnande stav så att en meterlång eldflamma slår upp över honom.
Bild: Lars Brundin
Efteråt assisterar hans far med mjölk.
– För tändernas skull, förklarar Tristan Ohlin Wesséus och gurglar sig med en klunk mjölk. Annars hade lampoljan på sikt frätt sönder tänderna.
Showen på lördagen var en av de första där han stod ensam på scenen. Och det blir fler, redan under söndagen.
Framtiden då?
– Jag går i sjuan och har därför lite tid på mig innan jag bestämmer mig. Men jag har tittat på olika utbildningar som passar in i min show. Vi får se. Det lutar åt cirkus eller något liknande, säger Tristan Ohlin Wesséus.
En bit bort bland medeltidsfolket försöker bröderna Kieran, 7, och Neil O´Brien, 3, skjuta prick med pilbågar. Assisterar gör medeltidskvinnan Mariánne Labrie.
Bild: Lars Brundin
Neil O´Brien har dagen till ära klätt sig i riddarutrustning med bland annat svärd, sköld och hjälm.
– Till vardags klär han nästan alltid ut sig och går sällan i vanliga kläder. Antingen går han klädd som riddare, som fotbollsspelare och ibland som cowboy, säger pappa Anthony O´Brien.
Medeltidsfestivalen pågår även under söndagen med start klockan 11. Utöver gycklaren Tristan bjuds det bland annat på tornerspel av riddarsällskapet "Skånska Björnens Riddare", medeltidsmusik och möjlighet att skjuta med pilbåge.
Bild: Lars Brundin
Gå till toppen