Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Första Tunbjörkpriset till Julia Lindemalm

Malmöfotografen Julia Lindemalm blir den första mottagaren av det pris som instiftats till Lars Tunbjörks minne.

Fotograf Julia Lindemalm.
– Det känns fantastiskt ärofullt att få ett pris i hans namn, ännu mer hedrande att vara den första som får priset, säger Julia Lindemalm som är född 1984 och verksam i Malmö.
Lars Tunbjörk, som avled 2015, var en av Sveriges mest framstående fotografer. Han blev 1993 känd för en större publik med boken Landet utom sig.
Tunbjörk föddes i Borås 1956 och inledde sin bana som pressfotograf på Borås Tidning, som nu har instiftat priset. Det ska enligt statuterna gå till en fotograf som verkar i Lars Tunbjörks anda.
Julia Lindemalm får priset för sin kollektion Zoo World, som Sydsvenskan publicerade 2012 och som är resultatet av ett par års fotograferande i nio djurparker i fyra länder.
Läs också Bakom lås och bom
Juryn skriver i sin motivering:
"Med humor och empati betraktar Julia Lindemalm människor som fascineras av djur i bur. Hennes bildspråk är både rakt på sak och poetiskt när hon lyfter fram vår längtan och förvirring inför det okända. I Lindemalms bilder är människan lika fången i sin föreställningsvärld som djuren är i sina konstruerade livsrum på zoo."
Läs också Bildspecial: För vår skull
– Jag är otroligt hedrad. Att få ett pris känns dessutom väldigt stort, eftersom detta inte är något man söker själv, säger pristagaren.
Julia Lindemalm har arbetat för HD och Sydsvenskan i många år, och är nu en del av det Malmöbaserade frilandskontoret Blenda journalistik. Hon är förtjust i djur, mindre förtjust i djurparker.
– I djurparken syns motsättningen i vår relation väldigt tydligt. Det sägs att den finns till för att vi ska lära oss mer om djuren. Men det vi lär oss på zoo är att människan härskar. Att djuren finns till för vårt nöjes skull och kan användas som vi vill.
I höst kommer Julia Lindemalm ut med sin första bok. Den heter Katt People och handlar om ett djur som fotografen egentligen känner sig ganska främmande inför.
– Jag är en hundmänniska i grund och botten och har alltid haft ganska svårt att förstå mig på katter. Men jag har alltid gillat saker som är komplexa, där det finns en motsättning.
Den motsättningen finns inte endast i kattens oförutsägbara kynne, utan också i människans sätt att behandla den.
– Å ena sidan ser vi upp till katten och gullar mycket med den. Å andra sidan behandlar vi den ofta illa. Det finns hundratusentals hemlösa katter som ingen bryr sig om.
Tunbjörkpriset är på 25 000 kronor. I utmärkelsen ingår en separatutställning på Abecita Konstmuseum i Borås, där Julia Lindemalms bilder kommer att ställas ut från den 28 augusti till 13 november.
Juryn består av fotograferna Annika von Hausswolff, Maud Nycander och Roger Turesson, formgivaren Patric Leo samt Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen