Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kärlek är hans främsta skydd

85-årige skådespelaren Fredrik Ohlsson är en passionerad människa. Kärlek jämkar samman olikheterna mellan honom och sambon Siw Malmkvist. Kärleken till fotbollen fungerar som lisa mot både sorg och ålderskrämpor.

"Jag skulle gärna bli ihågkommen som en bra människa och en seriös skådespelare", säger Fredrik Ohlsson som fyller 85 år.Bild: Jessica Gow/TT
Fredrik Ohlsson är inte bara en mångfacetterad skådespelare som det senaste halvseklet satt avtryck i en mängd klassiska teateruppsättningar på bland annat Dramaten, komedier och farser på privatteatrarna samt tv-produktioner och filmer. Han spelade Tommy och Annikas pappa i filmerna om Pippi Långstrump och gestaltade skurken Pelikanen i serien Varuhuset på 1980-talet. Han är också en människa med stora passioner. Biljardbordet hemma i lägenheten är rätt talande.
– Jag är fascinerad av bollar och av det som går att göra med dem, säger han.
Numera orkar han inte spela biljard lika länge som förr i tiden. Men förkärleken till "lirarnas lag", Örgrytes fotbollslag, kan varken ryggsmärtor eller blodförgiftning i vänster fot rucka på.
– Jag älskar deras eleganta spel! Jag har ont i kroppen och sorg efter vänner som har gått bort; min kärlek för fotboll är en jämvikt i livet för mig. I Italien behöver jag inte skämmas, de förstår mycket väl min passion.
Naturligtvis säger passionen åtskilligt om människan Fredrik Ohlsson.
– Den säger att jag har känslor, att jag bryr mig, att jag inte är precis iskall och att jag värdesätter förmågan att älska, vilken jag också besitter.
Förmågan att älska är sprungen ur glasbrukssamhället Limmared där han är uppvuxen i ett högborgerligt hem med två älskvärda föräldrar och en storasyster. Morfar var bruksdisponent.
– Jag fick kärlek av båda föräldrarna och jag kunde alltid vända mig till dem. Det går inte en dag utan att jag tänker på mina underbara föräldrar.
Själv var han ett fantasifullt och ensamt barn som kunde vandra själv i skogen och leka Tarzan.
Som 13-åring på Lundsbergs internatskola var det definitivt slut på ensamheten. Samtidigt som han kunde lira fotboll med kompisar fick han fria händer att såväl spela som regissera pjäser.
– De var glada att det var någon som engagerade sig för teaterverksamheten. Jag blev en blandning av fotbollspelare och skådespelare. Jag hade ett romantiskt önskemål om att bli en bra skådespelare.
Efter tjugo år av studier och avsevärda ansträngningar upplevde han sitt stora genombrott med "Hur man lyckas i affärer utan att egentligen anstränga sig" på Oscarsteatern.
– Det betydde att jag fick in båda fötterna i Stockholms teatervärld. Det ena ledde till det andra.
Även om han fortfarande tackar ja till glest förekommande jobberbjudanden präglas tillvaron av dyrbara stunder med vänner samt skrivandet av krönikor om trakterna runt Limmared.
– Trakten finns som ett Vilhelm Moberg-monument i mitt hjärta! Jag är nog en obotlig romantiker.
På tal om kärlek så bor han med artisten Siw Malmkvist.
– Vi bråkar ofta, alltför ofta. Men trots alla meningsskiljaktigheter och olikheter har vi levt tillsammans sedan 1971. På något jädra konstigt sätt funkar det i alla fall. Det måste vara kärlek.
Sist vill han rätta till den glättiga bilden av honom.
– Innerst inne är jag en tråkmåns med en vemodig och svart syn på livet. Jag önskar alla människor i hela världen gott. Jag skulle gärna bli ihågkommen som en bra människa och en seriös skådespelare som älskade Shakespeare och Strindberg. TT

Fredrik Ohlsson

Aktuell: 85 år den 12 juni 2016.
Gör: Skådespelare.
Bor: Stockholm.
Familj: Sambon Siw Malmkvist, barnen Tove, Lukas, Maria och Henrik. Tre barnbarn och två bonusbarnbarn.
Firar: "Helst på en fjärran strand i solen och böljande värme."
Gå till toppen