Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”I Helsingborg har prostitution och människohandel trängt in i hotellens lobbyer”.

Från Helsingborg skickas en uppmaning och en utmaning till resten av Skåne och Sverige, att våga se vad som sker lokalt och ta ansvar för att förebygga och motverka prostitution och människohandel. Det skriver Emma Cotterill, jurist och ansvarig för Frälsningsarméns arbete mot människohandel i Skåne.

Människohandel är ett globalt problem, men det finns också ett problem som bottnar i Sverige, i en efterfrågan på bland annat sexköp och billig arbetskraft, skriver Emma Cotterill.Bild: Laura Rauch
I dagens Sverige förekommer både människohandel och omfattande prostitution, men båda företeelserna kan vara svåra att få syn på.
En del vet att sådant pågår i Stockholm, Göteborg och Malmö och tror att det handlar om människor som kommer från andra länder, att det rör sig om ett utländskt problem som Sverige har drabbats av.
Nationella rapporter från polisen, Stockholms länsstyrelses rikstäckande statistik och det ideella nätverket Plattformen Civila Sverige mot människohandel samt en och annan välskriven artikel och bok ger en mer nyanserad och allvarlig bild av Sverige där svenska män i allt större utsträckning köper sex, där utländska arbetare utnyttjas bortom fackens räckvidd och tiggare tvingas lämna över sina slantar till någon okänd skuldindrivare.
Människohandel är ett globalt problem, men det finns också ett problem som bottnar i Sverige, i en efterfrågan på bland annat sexköp och billig arbetskraft.
Såväl politiker som gemene man måste förstå och erkänna att människohandel pågår i Sverige. Allt för att själva kunna agera och åstadkomma en förändring. Bilden av grov kriminalitet som enbart hemmahörande i landets storstäder måste nyanseras. Det är av särskild vikt för mindre orter som till exempel Skövde, Karlstad och Helsingborg. I Frälsningsarmén pratar vi om att se till varje stads bästa i allt vi gör, detta är särskilt viktigt när det gäller människohandel.Det krävs ofta specifika lokala lösningar.
I Helsingborg har prostitution och människohandel trängt in i hotellens lobbyer. Personalen har noterat att flera män har dykt upp för träffa en och samma kvinnliga gäst. Gästen i fråga har kanske velat betala kontant för sitt rum, betalningen kan ha gjorts i förskott i ett annat land eller så har den skett med ett kort i ett annat namn. Oftast är kvinnorna av utländsk härkomst, från länder kända som utsatta för rekrytering in i människohandel, medan männen lever och bor i Sverige.
Hotellbranschen i Helsingborg har beundransvärt nog valt att inte lägga locket på i denna fråga som kan användas både för smutskastning och ryktesspridning, för att istället försöka få bukt med eventuell prostitution. Branschorganisationen Hotellgruppen i Helsingborg är en av de aktörer som finns med i ett nytt samarbetsnätverk mot människohandel och prostitution. I nätverket ingår även polisen, socialtjänsten och Frälsningsarmén.
Startskottet för det nya, lokala samarbetet går den 15 juni då hotellpersonal, socialsekreterare, poliser och frivilligarbetare deltar i ett utbildningsseminarium som Frälsningsarmén ordnar i samarbete med de andra aktörerna. Under en förmiddag med mottot "Helsingborg mot människohandel" föreläser bland andra Kajsa Wahlberg, kriminalkommissarie och nationell rapportör i frågor som rör människohandel, Jonas Trolle, kriminalkommissarie, före detta spaningsledare vid länskriminalen i Stockholm och nu vid regeringskansliet, samt Malin Roux Johansson, grundare och generalsekreterare för Realstars, en organisation som arbetar mot trafficking och prostitution.
Tanken är att dessa kunniga och praktiskt erfarna talare ska dela med sig av sina erfarenheter och bidra till att människohandel och prostitution bekämpas lokalt. Förhoppningsvis kan en Helsingborgsmodell växa fram, ett brett samarbete mellan myndigheter, företag och frivilligorganisationer.
Det behövs nya vägar, samarbeten, möjligheter och resurser för en av vår tids största tragedier – det moderna slaveri som finns i Sverige idag.
Från Helsingborg skickas en uppmaning och en utmaning till resten av Skåne och Sverige, att våga se vad som sker lokalt och ta ansvar för att förebygga och motverka prostitution och människohandel.
Människohandel är ett svenskt problem som kräver en svensk lösning – nu.

Emma Cotterill

Emma Cotterill är jurist och ansvarig för Frälsningsarméns arbete mot människohandel i Skåne.
Gå till toppen