Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Erik Svenning: Erik Svenning: ”He was equal”

Politikern Branislav Borenović på besök.Bild: Hussein El-Alawi
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
De unga barbröstade tyska soldaterna som låg och solade nedanför Eiffeltornet i ett ockuperat Paris under andra världskriget, och betedde sig som om de ägde världen, imponerade inte på författaren och militären Ernst Jünger. När han vid krigslutet reste runt i ruinerna i sitt hemland och såg det besegrade tyska folket, då däremot imponerades han, skriver han i Dagböcker från Tyskland och Frankrike under krig och ockupation.
Ödmjukheten slog mig när jag träffade politikern Branislav Borenović från Republika Srpska, i Bosnien-Hercegovina, på besök i Sverige.
Han var arton år när inbördeskriget bröt ut och kallades in, tillsammans med de andra pojkarna i klassen. Idag, drygt två decennier senare, är arbetslösheten 40 procent. Bland de unga i landet 60 procent.
Den karismatiske ledaren, socialdemokraten Milorad Dodik, som numera samarbetar med franska Nationella fronten, är president i Republika Srpska. Näst största partiet i Republika Srpska bildades av den dömde krigsförbrytaren Radovan Karadžić. Det parti som Borenović företräder, PDP, Party of Democratic Progress, bildat 1999, är tredje störst. Partiet är i opposition i Republika Srpska och sitter i regeringen på nationell nivå.
I februari i år lämnade Bosnien-Hercegovina in sin EU-ansökan. Med Kosovo har nu alla länderna i det forna Jugoslavien ansökt om EU-medlemskap. Slovenien är med sedan 2004. Kroatien, som är med sedan ett par år, studeras noga.
"Är ni inte rädda för det demokratiska underskottet i EU", frågar jag och nämner missnöjet i Grekland. Då berättar han om EU:s särskilde sändebud – "kungen" – som har befogenhet att avskeda parlamentsledamöter. Under de senaste fem sex åren har "kungen" vilat på hanen. Vilket kan ses som ett erkännande.
Bransilav Borenović vill inte tala om datum för EU-medlemskap. Bara det att vara på väg mot EU hjälper landet, förklarar han och refererar till EU:s reformagenda som ska ha haft betydelse på flera plan.
"I EU kan man inte fuska", säger han.
På egen hand kommer hans land inte att kunna ta sig ur sin korruptionskultur, verkar han tänka.
"EU har mycket resurser. Polen har varit skickligt på att plocka hem jordbruksstöd", säger han. Det verkar användas som ett positivt exempel av EU-anhängarna, vilket de flesta tycks vara. "Kroaterna har inte varit lika skickliga", säger han.
Visserligen har Bransilav Borenovićs parti nära band till Moderaterna, men jag fastnar ändå för hans beröm av Carl Bildt (M), Bosniens förste "kung".
"He was equal", säger han. Han var jämlik.
I den formuleringen ryms kanske EU:s hela program.
Gå till toppen