Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Sverige räckte inte till – EM är över för blågul del

Sverige stred, slet och försökte - men räckte in till för att dyrka upp den kompakta belgiska defensiven. EM är över. Och tre makalösa landslagskarriärer har nått vägs ände. "De är mycket känslor, tomhet, frustration. Det är ju en del av livet som går i graven", förklarade Kim Källström till TV4.

Slutsignalen som ljöd sent på onsdagskvällen på Allianz Riviera förkunnade att Belgien besegrat Sverige med 1-0.
Klacken hyllade sina blågula spelare i värmen. Och för tre av dem måste de ha känts extra i hjärtat.
För framför den gula väggen stod sammanlagt 380 landskamper och tackade för sig.
Andreas Isaksson, 133.
Kim Källström, 131.
Zlatan Ibrahimovic, 116.
Den sistnämnde fick förstås de största ovationerna. Och även om det säkert värmde grämde sig anfallsstjärnan över den uteblivna åttondelsfinalen - och de missade målchanserna.
– Det är väl naturligt att folk slutar, men det är tråkigt att det är dags för dem. Det har varit viktiga kuggar i svensk fotboll och det är ett tomrum som vi måste fylla, förklarade Albin Ekdahl för TV4.
Sverige öppnade matchen med en helt annan svansföring än mot Irland och Italien.
Högre fart på bollen, hårdare kroppar i närkamperna och mer spring i benen.
Redan efter fem minuter kom utdelningen i form av turneringens första blågula skott på mål. Och nog borde det ha inneburit 1-0. Men Marcus Bergs halvvolley i helt fritt läge gick rakt på Thibaut Courtois.
Sverige fortsatte föra spelet, Belgien stack upp i farliga omställningar med försvaret hade kontroll på insticken.
Efter 26 minuter fick Zlatan Ibrahimovic distansläge, sedan Marcus Berg droppat bollen strax utanför straffområdet - men skottet smet precis utanför stolpen.
Strax innan paus svarade Belgien genom en nickskarv från Thomas Meunier strax utanför.
Sverige fortsatte att försiktigt föra spelet efter paus. Marcus Berg missade en enkel mottagning som skulle inneburit friläge, Zlatan Ibrahimovic fick ett mål tveksamt bortdömt för offside.
Åt andra hållet fick Andreas Isaksson - en gigant i målet - sträcka ut för att nå hårda långskott från Kevin De Bruyne och Eden Hazard samt ett friläge från Romelu Lukaku.
Mot slutet satsade Sverige allt hårdare framåt.
Men kom inte närmare än Andreas Granqvist nick som Kevin De Bruyne nickade bort på mållinjen.
Istället kunde Radja Naingolan avgöra i den 84:e minuten. Ensam tryckte han iväg en projektil som via inbytte Erkan Zengins bak skruvade sig in i bortre hörnet. 0-1 och adjö Frankrike.
– Vi gör en fin match, förvarar oss väl. Vi är minst lika bra som dem. Vi har ett bra läge med Granqvists nick som räddas på mållinjen och så vänder det i stället och så gör de mål. Deras mål är inte ens en målchans – det tar ju på en rumpa och går in, tyckte Källström.
– Först och främst vill jag tacka alla supportrar. Det har varit många fina minnen. Det har har varit fantaststiskt. Det har det varit i 15 år. Tack för allt, sa en ödmjuk Kim Källström.
Hade Sverige vunnit matchen hade man fått resa tillbaka till Toulouse, där man föll mot Italien den 17 juni. Och där ställts mot uppstickaren Ungern, som mycket överraskande gick och vann grupp F.
Nu får istället Belgien göra den trippen.
Och de röda jävlarna ser ut att kunna få en relativt bekväm väg mot semifinal.
För Sverige väntar bara en resa hem igen.
Den 6 september drar VM-kvalet igång med hemmamatch mot Nederländerna. Med Janne Andersson som förbundskapten. Men utan den främste svenske fotbollsspelaren genom alla tider.
Läs alla artiklar om: EM 2016: Sverige - Belgien
Gå till toppen